Onderzoeken en rapporten | 22 apr. 2024

Quickscan koeriersdiensten en ondermijning beschikbaar op kennisplatform ondermijning

Koeriersbedrijven worden in het kader van drugstransport vaak gezien als kwetsbare branche. Goed zicht op de (vermeende) betrokkenheid bij het vervoeren van drugs is er echter niet. Ook ontbreekt een duidelijk beeld van wat precies bedoeld wordt met “de koeriersbranche”. Om die reden heeft het RIEC Midden-Nederland een quickscan uitgevoerd om een aantal zaken nader te bekijken. Deze quickscan is nu beschikbaar op het kennisplatform ondermijning. 

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 15 feb. 2024

Handelingsperspectief helpt tegen malafide vastgoedondernemers die slaatje willen slaan uit de Spreidingswet

De politie heeft de laatste tijd concrete casuïstiek en signalen dat malafide /dubieuze vastgoedondernemers gemeenten benaderen voor opvang van vluchtelingen en asielzoekers en huisvesting van statushouders. Gemeenten moeten deze huisvesting op korte termijn realiseren, wat extra druk oplevert. Hierdoor is er mogelijk minder aandacht voor een integriteitscheck of de risico’s van ondermijning. Gemeentelijke organisatieonderdelen en bestuurders die bezig zijn met de aankoop of huur van vastgoed/accommodaties, moeten zich bewust zijn van het risico dat malafide ondernemers zich mogelijk verrijken met publiek geld. Om deze risico’s te verkleinen is nu handelingsperspectief beschikbaar. 

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 1 feb. 2024

Uniek onderzoek naar liquidaties: wat brengt betrokkenen tot hun daad?

Onderzoek bevestigt het belang van een vroegsignalerende aanpak op jeugdcriminaliteit en het begrijpen wat schutters tot hun daden brengt.

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 20 nov. 2023

VNG voegt ‘ondermijningsartikelen’ toe aan geactualiseerd model APV

De VNG heeft de jaarlijkse actualisatie van de model APV afgerond. In deze actualisatie is onder andere de sluitingsbevoegdheid van publieke panden en de vergunningplicht voor dergelijke panden opgenomen. Dit om verstoring van de openbare orde tegen te gaan en, middels de vergunningplicht, het (malafide) ondernemersklimaat te verbeteren. 

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 15 jun. 2023

Uitvoeringsplan weerbare overheid vastgesteld

Maandag 12 juni is het regiobrede uitvoeringsplan weerbare overheid vastgesteld. Een plan dat aantoont dat we vooruitgang boeken in de weerbaarheidsaanpak. In de eigen organisaties, waar veel gebeurt en hard wordt gewerkt, én in het versterken van onze weerbaarheid als één overheid. Een deel van de winst zit al in hoe het plan tot stand is gekomen.

Lees artikel