Handelingsperspectief helpt tegen malafide vastgoedondernemers die slaatje willen slaan uit de Spreidingswet

De politie heeft de laatste tijd concrete casuïstiek en signalen dat malafide /dubieuze vastgoedondernemers gemeenten benaderen voor opvang van vluchtelingen en asielzoekers en huisvesting van statushouders. Gemeenten moeten deze huisvesting op korte termijn realiseren, wat extra druk oplevert. Hierdoor is er mogelijk minder aandacht voor een integriteitscheck of de risico’s van ondermijning. Gemeentelijke organisatieonderdelen en bestuurders die bezig zijn met de aankoop of huur van vastgoed/accommodaties, moeten zich bewust zijn van het risico dat malafide ondernemers zich mogelijk verrijken met publiek geld. Om deze risico’s te verkleinen is nu handelingsperspectief beschikbaar. 


Handelingsperspectief helpt gemeenten voorkomen dat zij zakendoen met een vastgoedcrimineel
Hoe kunnen gemeenten zo goed als mogelijk checken of ze met betrouwbare partijen te maken hebben? Op welke signalen kunnen gemeenten letten? Het handelingsperspectief integriteitscheck (beschikbaar achter de inlog) huisvesting asielzoekers biedt hiervoor verschillende handvatten. Onderstaand twee mogelijke checks: 

  • Op vastgoedtransacties is een Bibob-toets mogelijk en ook wenselijk. Tijd hoeft hierbij geen belemmerende factor te zijn; een lichte Bibob-toets kan al binnen 1-2 uur plaatsvinden. De meeste gemeenten hebben in hun Bibob-beleid de mogelijkheid opgenomen om bij signalen vastgoedtransacties te kunnen ‘Bibobben’. Mocht dit in jouw gemeente nog niet het geval zijn, dan kan het RIEC helpen met een aangepaste tekst voor beleid. Die hulp is er ook voor expertise en praktische hulp bij een Bibobtoets. Neem hiervoor contact op met Vanessa Groeneveld of Debby Husman. Voor vragen over een weerbare overheid in zijn algemeen kun je terecht bij programmamanager Myriam Kooij.
  • Voer standaard een check uit in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Deze levert doorgaans veel achtergrondinformatie op, bijvoorbeeld wie de bestuurder van de partij is die de gemeente benadert en/of wie de aandeelhouder(s) is/zijn. Ook wordt zo duidelijk hoe lang de partij al in het handelsregister staat ingeschreven en aan welke vennootschappen de betrokken bestuurder nog meer verbonden is.