Weet jij welke gegevensdashboards beschikbaar zijn voor informatiegestuurde aanpak?

Weet jij welke gegevensdashboards beschikbaar zijn voor informatiegestuurde aanpak?

Terugblik online kennissessie ‘ondermijning en informatiegestuurde aanpak’

Op 8 december vond online de eerste kennissessie ‘ondermijning en informatiegestuurde aanpak’ plaats voor gemeenten, georganiseerd door de provincie Utrecht en het RIEC Midden-Nederland. Het doel van de sessie was om kennis van beschikbare gegevensdashboards te vergroten en om praktische tips mee te geven hoe gemeenten de dashboards kunnen gebruiken bij de aanpak van ondermijning. Tijdens de sessie werd uitgebreid stilgestaan bij drie dashboards. 

Drie beschikbare dashboards centraal
Tijdens de sessie werd uitgebreid stilgestaan bij drie dashboards:  

  • Tableau dashboard
    Workshop een ging in op het Tableau dashboard dat gebruikmaakt van operationele politiedata. Naast praktische tips hoe het dashboard te gebruiken in je dagelijkse werk, lichtte de gemeente Hilversum toe wat voor hen de meerwaarde is:

Je kan het gebruiken als een thermometer door de gemeente heen. Je kan elke dag zien in welke buurten en wijken iets is gebeurt. Dit geeft een goed beeld wat er speelt maar ook waar je mogelijk onrust kunt verwachten.

Heb je nog geen toegang tot het Tableau dashboard? Stuur dan een mail naar vib@rvs-mn.nl.

  • Zicht op Ondermijning
    In workshop twee vertelde Henk Doller van ZichtOpOndermijning meer over hun dashboard. De workshop had de vorm van een ‘serious game’: een quiz met behulp van Mentimeter. De deelnemers mochten vragen beantwoorden door zelf in het dashboard op zoek te gaan naar de juiste informatie. De snelste deelnemers kregen eeuwige roem, wat  zorgde voor fanatieke spelers.
  • Veiligheidsbeelden online (Veiligheid in beeld)
    De derde workshop was in samenwerking met de gemeente Almere. Er is een korte demonstratie gegeven over Veiligheidsbeelden Online en de maatwerkhulp dat het RIEC gemeenten kan bieden om de voor hun belangrijke gegevens uit het dashboard te halen. Hierbij is ook laten zien hoe gemeenten met behulp van dit dashboard trends in beeld kunnen krijgen en hoe deze informatie vervolgens gebruikt kan worden bij het opstellen van beleid of het geven van presentaties. Tot slot is er toelichting gegeven over de doorontwikkeling van Veiligheidsbeelden Online: de toevoeging van nieuwe data, ruimtelijke doorsnedes (buitengebied en bedrijventerrein) en de ontwikkeling van een nieuwe presentatievorm van de data middels Mosaic.

Geslaagde middag met mogelijk vervolg
De reacties na de workshops waren erg positief; veel deelnemers vonden het een interessante middag en hebben nieuwe inzichten opgedaan over hoe zij de dashboards kunnen gebruiken. Is jouw interesse ook gewekt en wil je meer weten over de dashboards? Stuur dan een mail naar vib@rvs-mn.nl.