PGA-Vakdag 2024

Op dinsdag 12 november 2024 vindt de tweede PGA-vakdag plaats van 10.00 uur tot 16:30 uur in de Amershof, in Amersfoort. Deze dag wordt georganiseerd door het PGA-Lab (een samenwerking tussen Hogeschool Utrecht en Bureau RVS).

Het is een dag waar inspiratie en verbinding centraal staan met als thema: Aansluiten systeemwereld en leefwereld. De vakdag is voor PGA-coördinatoren en procesregisseurs ZVH Midden-Nederland.

 

Het programma

10:00 – 10:30             Inloop

10:30 – 10:45             Opening

10:45 – 11:30             Een kwestie van perspectief:

                                    Van systeemaanpak naar gemeenschapsverantwoordelijkheid?

Hoe creëren we omgevingen die jongeren helpen om hun weg te vinden in een omgeving met veel risico's tot criminele carrières? Salah Tahir groeide op in Rotterdam West. Hij weet hoe het is om in criminele netwerken verstrikt te raken én wat bijdraagt om daar uit te komen. Samen met Alexander Hogendoorn, docent Sociaal Werk en initiatiefnemer van een Zelfregie en Herstel plek in Rotterdam West, werken zij aan nieuwe support omgevingen waarbinnen de gemeenschap een actieve rol heeft. PGA zien zij primair als een gemeenschapsverantwoordelijkheid. 

11:30 – 11:55             Koffiepauze

12:00 – 13:00             Perspectief op de jeugd (workshops - zie hieronder)

13:00 – 14:00             Lunch

14:00 – 14:45             Samenwerking in perspectief (workshops - zie hieronder)

14:45 – 15:10             Pauze

15:10 – 15:55             Perspectief bieden:

                                    Zoeken naar aansluiting tussen systeem- en leefwereld

Prof.Dr. Philippe A.E.G. Delespaul neemt ons mee in de zoektocht naar oplossingen in het ecosysteem van de regionale zorg. Wie bepaalt in een persoonsgerichte aanpak, of de geboden zorg op maat is van het individu? De professional of de cliënt? Hoe maken we samen een betere kans op goede zorg, waarbij minder mensen in de kou blijven staan?

15:55 – 16:00             Afsluiting

16:00 -                        Borrel

 

Workshops

Op deze website kan jij je inschrijven voor de verschillende workshops die deze dag worden gegeven. Je kan je per ronde voor één workshop inschrijven. Voor alle workshops geldt: vol=vol. 

 

Praktische zaken

Binnenkort krijg je via de mail meer informatie over praktische zaken zoals route en parkeren.

Daarnaast kan je in je aanmelding (onder opmerkingen) je dieetwensen (vega/vegan/etc.) en/of allergieën voor de lunch en borrel doorgeven.

We zien jullie graag op 12 november in Amersfoort! 

Aanmelden

Persoonlijke informatie
Workshops

In de workshop gaan Salah Tahir en Alexander Hoogendoorn dieper in op de vraag hoe de PGA kan worden ingebed in het alledaagse leven van jongeren en gemeenschappen. We onderzoeken met elkaar hoe een systeembenadering kan helpen om binnen de leefwereld van jongeren persoon- en gemeenschapsgericht te werken. We onderzoeken daarnaast hoe we forensische expertise eerder en buiten het werkveld van de forensische zorg kunnen benutten én hoe we jongeren kunnen betrekken bij het voorkomen van criminele carrières.

Elisabeth Vrieling, Young Perspectives en YOPE Experts ontmoet jongeren en professionals in detentie en gesloten jeugdzorg en zet het perspectief van jongeren centraal in alles wat ze doen. Tijdens deze workshop nemen zij ons mee hoe zij vanuit een persoonsgerichte benadering werken met jongeren in gedwongen kaders.

Jongerenwerk Utrecht (JoU) neemt ons mee aan de hand van een casus: Hoe kan het begrip van de online leefwereld nuttig zijn voor de PGA? Waar liggen de handvaten en aanknopingspunten voor contact met een jonge betrokkene? En waar liggen de waarschuwingssignalen?

Een goed gesprek draait maar om drie dingen. Welke zijn dat dan? In deze sessie presenteren Henk Spies en Noël Romijn een algemene methodiek die maatwerk minder complex maakt. Dat doen ze op een interactieve manier, aan de hand van voorbeeldgesprekken en door jullie ingebrachte casuïstiek. Achtergrondinformatie over de SLIM-methodiek is hier te vinden https://mind-the-gap-academy.com/slim-homepage

‘Gaan we de band plakken of de straat vegen?’ De Zorg- en Veiligheidshuizen willen samen met jullie patronen doorbreken en nieuwe wegen befietsen! Kunnen we van en met elkaar leren door op verschillende niveaus (casuïstiek) te evalueren?

In deze workshop vertellen de burgemeester en de PGA-coördinator van De Ronde Venen over hun samenspel bij de lokale PGA. Er is vooral ruimte voor vragen en open gesprek met hen en met elkaar. Want hoe creëer je een nuttig samenspel, wat is het speelveld van een burgemeester en hoe speel jij daar goed op in? Begrippen als problematiseren, escaleren, korte lijnen, rapportages of raadsbijeenkomsten komen vast wel voorbij. Kortom: dé kans om te leren en met elkaar te spreken over ‘wat werkt’.