Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) en Ministerie van BZK brengen beide handreiking uit i.r.t. onderwerp maatschappelijke onrust

Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) en Ministerie van BZK brengen beide handreiking uit i.r.t. onderwerp maatschappelijke onrust

De Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) brengt de handreiking ‘Naar de voorkant van polarisatie’ uit. Deze handreiking van de ESS van het Ministerie van SZW biedt concrete hulpmiddelen om polarisatie te herkennen, te analyseren en aan te pakken. Door de toenemende digitalisering, de opkomst van generatieve AI en deepfakes in de vorm van audio en beeld heeft misinformatie een steeds grotere rol en invloed in Nederland in het publieke debat. De handreiking ‘Omgaan met misinformatie voor medeoverheden’ van het ministerie van BZK is bedoeld om het bewustzijn van medeoverheden over misinformatie te vergroten. In dit nieuwsartikel vind je linkjes naar beide handreikingen. 


Handreiking ESS: ‘Naar de voorkant van polarisatie’
In een diverse samenleving ontstaan vaak uiteenlopende meningen, overtuigingen en standpunten. Dit draagt bij aan een gezonde democratie en stimuleert wederzijds begrip. Echter, wanneer meningsverschillen escaleren tot polarisatie kunnen groepen tegenover elkaar komen te staan. Dit leidt tot wij-zij-denken, uitsluiting, wantrouwen en zelfs geweld. Vroegtijdig signaleren en beoordelen van polarisatie is belangrijk om escalatie te voorkomen. Door in te grijpen in de beginfase kunnen gemeenten bijdragen aan sociale stabiliteit en voorkomen dat spanningen uitgroeien tot conflicten. Deze handreiking van de Expertise-unit Sociale Stabiliteit van het Ministerie van SZW biedt concrete hulpmiddelen om polarisatie te herkennen, te analyseren en aan te pakken. Met behulp van de Polarisatie Verkenningskaart kun je horizontale en verticale polarisatiedynamieken in kaart brengen.

 

Handreiking Ministerie van BZK - Omgaan met misinformatie voor medeoverheden

Door de toenemende digitalisering, de opkomst van generatieve AI en deepfakes in de vorm van audio en beeld heeft misinformatie een steeds grotere rol en invloed in Nederland in het publieke debat. Met de inzet van nep-accounts kunnen meningen kunstmatig worden versterkt of verdrukt en zorgen voor het uitvergroten van verschillen binnen de samenleving. Hiermee kan misinformatie een dreiging zijn voor het open publieke debat.

Verschillende schaalgroottes van misinformatie
In de praktijk zien we dat de schaal van misinformatie sterk uiteen kan lopen: van grootschalige (inter)nationale campagnes tot lokale casussen binnen een gemeente of provincie. Daarom dient deze herziene handreiking van het Ministerie van BZK om het bewustzijn van medeoverheden over misinformatie te vergroten. Ook bevat deze herziene handreiking concrete handvatten voor medeoverheden hoe zij het beste om kunnen gaan met misinformatie. De handreiking licht op de eerste plaats het fenomeen misinformatie toe, waarbij aandacht is voor de verschillende manieren van verspreiding van misinformatie; de vormen die het kan aannemen; relevante wetgeving en de mogelijke effecten van misinformatie. 
De handreiking gaat vervolgens in op de verschillende handelingsopties voor (1) de organisatie, (2) communicatiemedewerkers en (3) lokale politici. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen preventieve en reactieve handelingsopties. Dit om de meest relevante informatie makkelijker beschikbaar te maken voor de juiste doelgroep.