Bondgenotenmethodiek krijgt een ‘boost’ in Midden-Nederland
De bestuurlijke werkgroep Maatschappelijke onrust heeft op 30 oktober ingestemd met het voorstel om de implementatie van de methodiek bondgenoten in Midden-Nederland aan te jagen en waar mogelijk te ondersteunen vanuit het programma Maatschappelijke onrust. De bondgenotenmethodiek bestaat uit een belangrijk netwerk van sleutelfiguren op lokaal niveau zoals afgevaardigden van kerken, moskeeën, scholen, (sport)verenigingen, bedrijven etc. Het doel is om ervoor te zorgen dat in tijden van onrust partijen als politie, gemeente en gemeenschap niet tegenover maar juist naast elkaar staan.
Netwerk opbouwen in ‘vredestijd’
Het is een methode om 'in vredestijd’ netwerken op te bouwen en te onderhouden. Een groep bondgenoten bestaat uit maximaal tien man: twee professionals, één van de politie en één van de gemeente, en burgers die in de haarvaten van hun gemeenschap zitten. Hierbij is oog voor maatwerk, waarbij rekening wordt gehouden met specifieke lokale omstandigheden en behoeften.
Vul de enquête in
Om een goede start te kunnen maken met de bondgenotenaanpak en goed zicht te krijgen op de huidige situatie en behoeften, voeren we een nulmeting uit in de vorm van een korte vragenlijst om zo tot een actueel beeld te komen. Ben jij werkzaam bij een gemeente in de regio Midden-Nederland en heb jij de vragenlijst nog niet ingevuld? Vul hem dan hier in en stuur de ingevulde vragenlijst uiterlijk vrijdag 29 november naar programmamedewerker Maatschappelijke onrust Juliette Hamers via juliettehamers@rvs-mn.nl.
Wil je meer weten over de bondgenotenmethodiek? Lees dan hier het evaluatierapport van de Politieacademie of bekijk deze video over de toepassing van de methodiek in gemeente Utrecht.