Voor niets gaat de zon op

Voor niets gaat de zon op

- Digitale Veiligheid - 
Jongeren die steeds vaker dader én slachtoffer worden van digitale criminaliteit. Hoe zit dat precies? En welke interventies kun je toepassen? Verder in deze trendinventarisatie: het regionale cyberbeeld over kwartaal 3. Er is meer fraude en ook de gemiddelde schade van cyberdelicten neemt toe.

Wat kan er mis gaan?
Stel je bent 17 jaar en je wilt net zoals je vrienden leuke kleren en de nieuwste gadgets, maar je kunt het niet betalen. Zou jij dan weigeren als iemand jou de kans geeft om snel extra bij te verdienen? Ik bedoel, wat kan er mis gaan?

Jongeren worden steeds vaker gebruikt als moneymule om geld uit illegale activiteiten wit te wassen. Maar de betrokkenheid van jongeren gaat verder. Ze komen ook terug in cijfers van de Eenheid Den-Haag over DDoS-aanvallen, digitale oplichting en cyberpesten. Een trend die ook naar voren komt bij criminele jeugdgroepen.

Wat zeggen de cijfers ons nog meer en wat kunnen we hier tegen doen? Op 25 september vond een Webinar plaats over jeugdcriminaliteit en preventie in de digitale wereld. Deze factsheet biedt een inhoudelijke uiteenzetting van het Webinar en overzicht aan interventies. 

Wil jij ook aan de slag met jongeren binnen digitale veiligheid? Neem contact op met Linde van der Meer (l.van.der.meer@rvs-mn.nl), bureau RVS, om hierover te sparren!

Cyberbeeld kwartaal 3: meer fraude en meer schade
Het regionale cyberbeeld kwartaal 3 laat een toename zien van fraude en van de gemiddelde schade per aangifte. Opnieuw blijkt de impact van cybercrime op ouderen fors. Een trend die ook al naar voren kwam in de voorgaande cyber beelden. Daarnaast laat het beeld zien dat criminelen de laatste maanden inzetten op zogenaamde PostNL-phishing en smishing.

Lees hier het laatste cyberbeeld en de oplegger met ideeën over wat je als gemeente hieraan kunt doen.