Stadsmakers Utrecht: hoe bewoners helpen om de wijk digitaal weerbaar te maken
In Utrecht zijn politie en gemeente samen met bewoners aan de slag gegaan met digitale veiligheid. Naar het voorbeeld ‘Digitale Buurtambassadeurs’ uit Breda leiden ze vrijwilligers op tot ‘stadsmaker digitale veiligheid’. In dit artikel vertellen ze meer over hun eerste ervaringen, bewonersbijeenkomsten en initiatieven die tijdens dit project zijn ontstaan.
Bijeenkomst stadsmakers om ervaringen te delen
Eind maart vond de derde bijeenkomst plaats voor de stadsmakers. Bij de bijeenkomst waren twee digitale buurtambassadeurs uit Breda en Den Haag aanwezig om hun ervaringen te delen en vragen te beantwoorden. Ook waren er twee digitale wijkagenten aanwezig om de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van cyber te delen. Een mooi begin voor de stadsmakers om na te denken over hun verdere rol in het project. De gemeente merkt namelijk dat de groep vrijwilligers heel divers is en dat maakt elke rol van stadsmaker anders. Zo houdt de een presentaties in de wijk, gaat de ander langs bij de buren, of schrijft een artikel voor de buurtkrant en weer iemand anders voert het gesprek met jonge ouders over hoe om te gaan met kinderen die veel online zijn. Het is belangrijk om met vrijwilligers in gesprek te gaan over wat zij denken te kunnen doen. Een mooi voorbeeld van wat een digitaal buurtambassadeur kan betekenen, zijn de stadsmakers die in het kader van de landelijke campagne ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ in april tweemaal een presentatie hebben gegeven aan senioren tijdens het Digicafé in bibliotheken in Utrecht.
Werven via Burgernet succesvol
De werving van stadsmakers via Burgernetmail was volgens Utrecht een succes. Ook is het advies om via bestaande bewonersnetwerken mensen te werven. Deze organisaties kennen de wijk immers goed en weten hun inwoners te bereiken.
Pilot communicatieplatform
Bovendien ontwikkelen de gemeente en de politie in Utrecht een digitaal communicatieplatform. Onder andere de gemeente en digitale wijkagenten gebruiken dit online platform om actuele trends, lesmateriaal en goede voorbeelden met de stadsmakers te delen. Ook kunnen de stadsmakers zelf op dit platform met elkaar communiceren en ervaringen of presentaties uitwisselen. Tijdens de bijeenkomst kregen de stadsmakers de vraag om mee te denken met de ontwikkeling, want net zoals bij de rest van dit project staat co-creatie centraal. De eerste ervaringen met dit online platform worden einde van dit jaar gedeeld met de rest van de regio.
Wat gebeurt er nog meer in de regio?
Ook andere gemeenten zoals Hilversum, Almere en Veenendaal zijn geïnteresseerd. Wil jij ook samen met inwoners aan de slag op het gebied van digitale veiligheid? Neem dan contact op met Linde van der Meer (Bureau RVS) om hierover te sparren. Voor vragen over de stadsmakers in Utrecht kun je terecht bij Noa Broeders (gemeente utrecht).