Shisha-Lounge kan pop-up uitzendbureau worden
- Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit -
Publiek private samenwerking in Midden-Nederland om de aanpak van ondermijning te verstevigen. Hoe werkt dat? In dit artikel laten we voormalig commercieel directeur Alexander Reuvers aan het woord. Hij vertelt over hoe het samenbrengen van de uitzendbranche en het bedrijfsleven kan bijdragen aan de doelstellingen in het actieplan van Midden-Nederland ‘Wie praat, die gaat’. Ook vertellen Dr. Maurits Sanders en drs. Nora van der Meulen van PPS Construct in een interview hoe maatschappelijke en economische schade van ondermijning verder kan worden beperkt als bedrijven, maatschappelijke instellingen en overheden tot een gezamenlijke middeleninzet kunnen komen. Lees gauw meer over de ontwikkelingen op het gebied van Publiek Private Samenwerkingen!
Klusjes in de onderwereld
Voormalig commercieel directeur Adecco Alexander Reuvers (nu onder andere: adviseur strategische allianties bedrijfsleven) vraagt zich al een aantal jaar af wat de uitzendwereld en het bedrijfsleven kunnen betekenen bij het versterken van de doelen van de veiligheidsketen. Al filosoferend met strategisch adviseur Remco Weijburg bij het OM, komt hij tot een aanzet voor een samenwerking.
Alexander vertelt; ‘We zagen dat het voorkomt dat uitzendbedrijven gebruikt worden om zaken in de onderwereld mogelijk te maken. Als er jongens rondlopen die al werk voor je doen, vraag je ze makkelijk ook eens eens ander soort klus te doen. Een eenvoudige manier van ronselen. Door de gesprekken met mijn zwager - en het vervolg daarop met de regionale driehoek (burgemeester, Officier van Justitie en politiechef) - kwam ik erachter dat het bedrijfsleven en de veiligheidsketen weinig tot geen zicht hebben op elkaars werk en doelen. De netwerken kennen geen overlap terwijl we elkaar heel goed kunnen helpen. We besloten hier samen verandering in te brengen en voerden de nodige gesprekken.
Alternatief
De gesprekken leidden tot contact met Robin Booltink van politie Midden-Nederland en een eerste plan ontstaat: een pop-up uitzendbureau op een locatie in Utrecht Zuid. (Potentiële) jonge aanwas in de drugshandel wordt op deze manier een laagdrempelig alternatief geboden. Binnenkort spreken zes grote en kleine uitzendorganisaties met de gemeente en Alexander om het idee concreet te maken. De keuze van de locatie komt nauw. Het idee is om een, overlast gevende en door de gemeente gesloten, shisha-lounge aan de buurt ‘terug te geven’ en hier o.a. het pop-up uitzendbureau te vestigen.
Conferentie
Er zijn nog meer ideeën. Naast het pop-up bureau wil Alexander een conferentie organiseren voor de regionale driehoek en de uitzendbranche. Ook werkt hij samen met het RIEC Midden-Nederland aan een advies hoe publiek private samenwerking meer ingezet kan worden bij het behalen van de in ‘Wie praat die gaat’ gestelde doelen.
Publiek Private Samenwerking: hoe doen we dat?
In de strijd tegen ondermijning werken gemeenten, belastingdienst, OM, politie en andere overheden steeds structureler samen. Zo vormen strafrecht, bestuursrecht, fiscaal recht en andere maatregelen één gezamenlijke aanpak. Een sterke aanpak die nog sterker wordt als maatschappij en overheid ook samenwerken. Een goed voorbeeld hiervan is het Platform Veilig Ondernemen (PVO). Denk bijvoorbeeld aan bestrijding van malafide ondernemers ten behoeve van een schone uitzendbranche, het investeren in een Veilig Buitengebied samen met boeren en het LTO of Veilig Ondernemen op bedrijventerreinen. Zo wordt het mogelijk ondermijning niet alleen aan te pakken maar ook te verstoren of zelfs te voorkomen.
De organisatie PPS Construct focust zich op het versterken van publiek private samenwerkingen, ook op het gebied van ondermijning. In dit interview met Maurits en Nora van PPS Construct vraagt het RIEC Midden-Nederland hoe zij tegen het belang van PPS in de ondermijningsaanpak aankijken en hoe we als Veiligheidscoalitie meer kunnen investeren in PPS.
PPS: Wist je dat?
Wist je dat Publieke Private Samenwerking op meerdere fronten voorkomt in de ondermijningsaanpak? Lees hier meer weetjes over PPS in relatie tot ondermijning!
Overig nieuws uit de regio
Kruitsporen in de cocaïnehandel
Hitters, spotters, lokkers... wat betekenen deze termen? Binnen het regioprogramma ‘Straatwaarde(n)’ is een deelstudie verricht naar onder meer de criminele carrière van uitvoerders van liquidaties gerelateerd aan de cocaïnehandel. In deze podcast geeft een recherchekundige bij de politie een toelichting op de uitvoering en resultaten van het onderzoek. Wat zijn bijvoorbeeld kenmerken van uitvoerders van liquidaties? Hoe ziet hun criminele carrière eruit en wat zijn sociale problematieken waarmee zij kampten? Bekijk ook de bijbehorende infographic.
Cocaïne & Telegram
Een lijntje coke bestellen via Telegram? Het kan allemaal. Hoe vraag en aanbod van cocaïnehandel tot uiting komt op Telegram heeft het regioprogramma Straatwaarden van het RIEC Midden-Nederland laten onderzoeken. Wat is Telegram eigenlijk? Welke 3 type berichten komen voor op dat platform? En waarom is het zo aantrekkelijk voor illegale activiteiten? Na het beluisteren van deze podcast weet je het! In het 5e Q College van 10 november jl. ging het ook over de invloed van "online" op de wereld van jongeren en de bijdrage aan hun de straatcultuur. Benieuwd? Luister het college terug.