Nieuw Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) toont dreigingsniveau 4: substantieel

Nieuw Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) toont dreigingsniveau 4: substantieel

Op dinsdag 17 december is het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gepubliceerd. De NCTV noemt in relatie tot het nieuwe DTN dat de kans op een terroristische aanslag in Nederland reëel is. De NCTV handhaaft daarom het dreigingsniveau op 4 (substantieel). Zo is er aanhoudende dreiging van het jihadisme en vindt er steeds meer online radicalisering plaats. Meer duiding m.b.t. dit dreigingsniveau vind je in dit nieuwsartikel. 

Ten aanzien van de duiding vermeldt het DTN het volgende:

•    Aanhoudende dreiging van het jihadisme: Dit wordt geïllustreerd door de sterke toename van het aantal jihadistische aanslagen en arrestaties in Europa dit jaar, met de oorlog in Gaza als een belangrijke aanjagende factor.
•    Meerdere soevereinen aangehouden vanwege terroristische misdrijven: Voor het eerst worden in Nederland acht soevereinen vervolgd vanwege terroristische misdrijven. Zij worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie, drie van hen ook van het voornemen een gewelddadige confrontatie aan te gaan met lokale gezagsdragers en arrestaties uit te voeren. Bij meerdere verdachten zijn wapens aangetroffen. 

•    Steeds meer rechts-terroristische en jihadistische jongeren radicaliseren online: De snelle online radicalisering van jongeren is een belangrijk bestanddeel van de terroristische dreiging. Er zijn in Nederland waarschijnlijk enkele honderden jongeren, soms zelfs rond de 14 jaar oud, actief in rechts-terroristische en jihadistische online milieus. De snelheid waarmee sommige kinderen en jongeren online radicaliseren is zorgelijk. Er is een reële kans dat personen actief in dit online milieu de daad bij het woord voegen en een geweldsdaad plegen. Nederlandse jongeren zijn het afgelopen jaar gearresteerd voor onder meer aanslagplanning en het treffen van voorbereidingshandelingen. Met name de jihadistische jongeren komen online relatief eenvoudig in contact met leden van ISIS die hen proberen te stimuleren tot een uitreis of een aanslag. Deze online toename van radicalisering verhoogt het risico op terroristisch geweld.

•    Nieuwe rechts-extremistische groepen meer actiebereid: Het afgelopen jaar zijn in Nederland nieuwe groepen opgericht van rechts-extremistische jongens en mannen - en enkele vrouwen - van wie sommigen ook terroristisch gedachtegoed aanhangen. Ze zijn bovendien meer actiebereid: ze delen niet alleen ideeën online maar willen elkaar ook in persoon ontmoeten en activiteiten ondernemen. Sommige aanhangers gaan over tot racistisch gemotiveerd geweld. De rechts-extremistische beweging ondermijnt met haar boodschap van witte superioriteit en haat jegens minderheden de democratische rechtsorde.