Mijlpaal in PGA-samenwerking, driehoek+, kijk- en luistertips en meer

Mijlpaal in PGA-samenwerking, driehoek+, kijk- en luistertips en meer

- Veiligheid en Zorg - 
Het is nooit saai op het snijvlak van Veiligheid en Zorg. Lees hier over een nieuwe mijlpaal in de PGA samenwerking tussen lokaal en regionaal, over de driehoek+ en over LVB jongeren: hoe worden zij geronseld voor de criminaliteit en wat valt hier tegen te doen door professionals?
Ook krijg je een inkijkje in het jaarlijkse Bestuurlijk Overleg WvGGZ, lees je over de mogelijkheid voor politie om persoonsgegevens te verstrekken aan meldpunten ‘niet-acuut’ en tippen we jou op een aantal interessante Podcasts, docu’s en artikelen.


Mijlpaal in samenwerking: alle regionale partners tekenen Privacyreglement Lokale PGA!

Álle landelijke, regionale en bovenlokale partners hebben inmiddels het in december 2020 geactualiseerde privacyreglement Lokale PGA M-N ondertekend. Dit bleek door de COVID-19 periode en personeelsverloop bij sommige partners soms een flinke uitdaging (dus opnieuw alles uitleggen…). We kunnen er met elkaar trots op zijn dat het gelukt is. Dank ook voor jullie inspanningen!

Ben je benieuwd welke regionale partners hebben getekend? Download dan het document met de regionale tekenbladen. Inmiddels hebben natuurlijk  ook (vrijwel) alle gemeenten en hun lokale partners in M-N het actuele Privacyreglement Lokale PGA ondertekend.

De geactualiseerde aanvulling van het privacyreglement voor de aanpak van problematische jeugdgroepen is bíjna klaar. Als dat het geval is, volgt hierover apart bericht.

Voor meer informatie over het privacyreglement of de ondertekening ervan, neem je contact op met Ruben Visscher of Myriam Kooij.

Bestuurlijk Overleg Wet Verplichte Ggz 2021 levert veel waardevolle input op

Moet de hoorplicht worden afgeschaft? Is er al goede crisiszorg geregeld voor mensen met een verstandelijke beperking? En hoe geven we gewicht en prioriteit aan ‘de wederkerigheid’ zoals deze genoemd staat in de wet?

Op het jaarlijkse bestuurlijk overleg Wet Verplichte GGZ van 11 december jl. gingen burgemeesters, wethouders sociaal domein, geneesheer-directeuren, politie en Openbaar Ministerie er met elkaar over in gesprek. Burgemeester Ter Heegde van Gooise Meren zat het overleg voor. Er was ruimte voor discussie en ook voor de vraag: ‘hoe verder?’. Het zijn geen eenvoudige onderwerpen en een pasklare oplossing ligt zeker niet altijd voorhanden. Het gesprek gaf wel veel input en actiepunten om mee verder te gaan in 2022.

Burgemeester ter Heegde heeft in goed overleg het voorzittersstokje van het bestuurlijk overleg overgedragen aan burgemeester Molkenboer van Woerden. Via deze weg nogmaals dank voor twee jaar fantastisch voorzitterschap! Heb je vragen of wil je er meer van weten? Neem dan contact op met Ineke Jenniskens.


De driehoek+: uitbreiding reguliere veiligheidsdriehoek zinvol?

Tijdens de online netwerkbijeenkomst op 7 december jl. spraken OOV-adviseurs van gemeente, politie en Openbaar Ministerie tijdens workshops met elkaar over diverse onderwerpen. Een van de workshops -onder leiding van Myriam Kooij- ging over de mogelijkheden en ervaringen rondom een uitbreiding van de reguliere veiligheidsdriehoek met bijvoorbeeld zorgpartijen, NCTV-AIVD of wethouder(s) sociaal domein. Het ging over ‘spoed-gezagsdriehoeken’ tijdens of vlak na een incident (crisisachtig) als wel meer periodieke ‘samenwerkingsdriehoeken’ op basis van geprioriteerde IVP-thema’s. Dick Roodenburg (OOV, gemeente De Ronde Venen) lichtte een fatale stalkingcasus toe waarbij o.a. Veilig Thuis bij de driehoek aanschoof voor de evaluatie en het lering trekken uit de geleerde lessen. Deze overlegvorm, waarbij partijen na een incident leerpunten oppakken en nieuwe samenwerkingsafspraken maken, komt bij gemeenten vaker voor.

Goede voorbeelden uit andere gemeenten
Er kwam een mooi gesprek op gang over diverse ideeën waarbij ook landelijke en regionale voorbeelden aan bod kwamen. Zo heeft Almere goede ervaringen met een periodieke uitbreiding van de driehoek met onderwijsinstellingen als het gaat om jeugd en (on)veiligheid. Het werkt goed om al ‘in rustige vredestijd’ afspraken met elkaar te maken. Dergelijke investeringen in de koude fase resulteren in onderling vertrouwen en betere samenwerking. Uit de gemeente Haarlemmermeer kunnen we leren van de structurele driehoeken die 2x per jaar worden gehouden in aanwezigheid van wethouder(s) sociaal domein, GGZ en  GGD. In die driehoeken-plus maken partijen samenwerkingsafspraken en leren ze samen van concrete casuïstiek. Relaties en korte lijntjes smeden zijn daarin vooral belangrijk. Tip: hou wel de burgemeestersbevoegdheden, de wettelijke taak en de dynamiek van de oorspronkelijke driehoek goed in het oog.

Benieuwd naar de overige workshops die tijdens de online netwerkbijeenkomst zijn gehouden?  Klik dan hier.

Politie mag persoonsgegevens verstrekken aan meldpunten niet-acute zorg

Met het Wpg-machtigingsbesluit, dat geaccordeerd is door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid,  is een tijdelijke mogelijkheid gecreëerd voor de politie om hun gegevens te verstrekken aan meldpunten niet-acute zorg. Volgens de politie komt het jaarlijks zo’n 30.000 tot 40.000 keer voor dat men een melding (wil) doen bij een meldpunt niet-acuut. Dit omdat de politie op een situatie stuit waarvan ze verwacht dat de inzet van zorg of ondersteuning van belang is voor een persoon, én om escalatie te voorkomen.
Het Besluit politiegegevens bevat echter nog geen grondslag voor het verstrekken van politiegegevens aan deze meldpunten. Dit is met de tijdelijke situatie -die vooruitloopt op de Wet aanpak meervoudige problematiek (Wams)- nu opgelost. Op grond van de Wams kan iedereen, dus ook organisaties of instanties, een melding doen. Het wetsvoorstel hiervoor gaat naar verwachting in februari 2022 naar de Tweede Kamer.

Lees hier meer over het Wpg-machtigingsbesluit en hier de publicatie in de Staatscourant.


Kijk- lees én luistertips voor de kerstvakantie:
  • Napleiten (podcast)
    In deze podcast vertellen advocaten over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven. Je krijgt een unieke kijk in geruchtmakende strafprocessen.
  • Buiten de muren (podcast)
    Harry en Bram worden een jaar gevolgd na hun vrijlating. Lukt het hen om hun leven weer op te bouwen? En uit handen van justitie te blijven?
  • Een soort God (podcast)
    Hoe kan het dat slimme mensen in een sekte belanden? Het beangstigende verslag van sekteleider René L., die het leven van zijn slachtoffers volledig in zijn greep had.
  • IDFA: Jason (documentaire)
    De 22 jarige Jason worstelt met de psychische effecten van een traumatische jeugd, die alleen maar groter werden nadat jeugdzorg hem op zestienjarige leeftijd opsluit.  We zien de verwoestende gevolgen van 13 maanden gesloten jeugdzorg in vijf instellingen en zo’n 135 hulpverleners. De liefde- en respectvolle camera van de maker brengt Jason niet alleen als slachtoffer in beeld, maar laat ook zien hoe hij zijn ervaringen gebruikt om te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt.
  • Aanpak schulden sleutel in begeleiding ex-delinquent (online artikel)
    De financiële problematiek onder mensen die een delict hebben gepleegd is erg groot. Schulden hebben een sterke negatieve invloed op al hun levensdomeinen en vergroten het risico op terugval in criminaliteit. Toch zijn schulden onderbelicht in de begeleiding van ex-delinquenten. Gercoline van Beek pleit voor meer expliciete aandacht voor schulden in de reclassering.
  • Hoe worden jongeren geronseld? (videoserie LVB & uitbuiting)
    Uitbuiting van jongeren met een LVB is een groeiend probleem. Weet jij hoe ronselaars op straat te werk gaan? En hoe je als professional de kwetsbare LVB-jongeren kunt bereiken en ondersteunen? Yassin Dagdag werkt onder andere als jeugdhulpverlener bij Cordaan met jongeren met een LVB en weet veel van de werkwijze van ronselaars. Zie hier nog veel meer video’s en tips over het ervaren van en het omgaan met LVB.