Masterclass Strafrecht van 7 september jl. terugkijken? Dat kan nu!

Masterclass Strafrecht van 7 september jl. terugkijken? Dat kan nu!

In deze nieuwsbrief kijken we terug op de masterclass strafrecht voor alle ketenpartners van het Openbaar Ministerie, voor wie dit strafrecht vaak toch een beetje abracadabra is. Maar nu weten we allemaal waarom de een in de gevangenis belandt voor een winkeldiefstal en de ander, verdacht van een mishandeling, weer naar huis mag. Wat het verschil is tussen een voorgeleiding en een raadkamer en natuurlijk nog veel meer. Weet jij het nog niet? Kijk dan vooral even terug, dat helpt je in de samenwerking in de keten! Verder lees je meer over mooie initiatieven tegen huiselijk geweld in de regio. 


De masterclass Strafrecht!
Maar liefst 250 mensen schreven zich in voor de webinar van 7 september jl. Officier van Justitie Bart Nitrauw en senior beleidsadviseur Straf met Zorg Yvette Groenhart (beiden Openbaar Ministerie) vertelden met veel plezier over de basis van het Strafrecht. Werd dit geen héél saai of moeilijk verhaal? Nee, zeker niet. Bart en Yvette konden dit mooi linken aan de dagelijkse praktijk van de persoonsgerichte aanpak en deelden – met de nodige humor - belangrijke tips & tricks. De deelnemers stelden actief vragen in de chat en het duo ging er graag op in.

Voor de (lokale) pga-experts van gemeenten is het slim nog even de twee bijlagen erbij te pakken (Sjabloon OM PGA-loket & Memo - Strafrechtelijke informatie aan Lokale PGA via PGA-loket van OM). Hierin staat nog eens duidelijk op welke wijze je het OM bij jouw lokale PGA-aanpak kunt betrekken. Want door enkele vragen bleek dat nog niet iedereen de juiste weg weet te vinden, maar vanaf nu komt dat helemaal goed. 

Masterclass Strafrecht

Kon je er niet bij zijn of wil je de Masterclass nog eens terugkijken? Dat kan hier: Masterclass Strafrecht - WebinarGeek

In onze volgende nieuwsbrief volgt ook nog het naslagwerk van het Openbaar Ministerie: “Strafrecht voor ketenpartners”. Houd deze dus scherp in de gaten!


Aanpak huiselijk geweld: Geweld hoort nergens thuis

Zowel in de regio Utrecht als wel Flevoland wordt huiselijk geweld met enkele nieuwe initiatieven aangepakt. Laat je inspireren.

Toolkit met materialen over WIJ… doorbreken de cirkel van geweld 2021 is beschikbaar
Maak vooral gebruik van de nieuwe toolkit bij de tentoonstelling WIJ… doorbreken de cirkel van geweld 2021. Deze fototentoonstelling is te zien van 14 september t/m 1 oktober op het Eemplein in Amersfoort en van 16 september t/m 11 oktober in Utrecht rond het centraal station. Ook andere gemeenten en organisaties kunnen er hun voordeel mee doen en helpen de kernboodschap te verspreiden: Het houdt niet op, totdat JIJ iets doet. Het gaat dus om het terugdringen van huiselijk geweld en kindermishandeling, de schade ervan te beperken en de vicieuze cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie, te doorbreken.

Rondom de tentoonstelling is een toolkit gemaakt die het volgende bevat:

  • Socials en teksten
  • Foto’s en verhalen
  • Gedichten Amersfoort
  • Gedicht Utrecht
  • Persbericht (voorbeeld Utrecht, dat je kunt gebruiken voor je eigen nieuwspagina)
  • Programma
  • Boodschap
  • Achtergrond en opzet

Inzet van de media bij aanpak huiselijk geweld
Veilig Thuis Flevoland trok aan de bel: het aantal meldingen van huiselijk geweld in Flevoland neemt toe. Zij wisten de media te betrekken en de regionale omroep maakte een serie interviews. Wat zijn de verhalen achter de cijfers, welke vrouwen zijn het slachtoffer van geweld achter de voordeur? Omroep Flevoland praat met vier vrouwen die huiselijk geweld wisten te ontvluchten, soms pas na jaren. Voor enkele praktijkverhalen: