Lees-, kijk- en luistertips over Maatschappelijke onrust
Heb je de komende feestdagen even wat tijd over of wil je het zoveelste potje Monopolie aan je voorbij laten gaan? Bekijk dan onze tips. Met in deze nieuwsbrief een publicatie van NTA & NINSA met de naam ‘De werking van woorden als wapen’. Deze publicatie richt zich op een specifiek onderdeel van de verruwing van het publieke debat: dynamieken zoals ontmenselijking (het ontnemen van menselijke waarde, gevoelens en gedachten van een persoon of bevolkingsgroep) en demonisering. Daarnaast een podcast van BNR over de vraag in hoeverre burgemeesters gebonden zijn aan of zelfs gevangen in regels bij het toestaan van demonstraties. En in de Parool misdaadpodcast een terugblik op de onrust die uitbrak na de wedstrijd van Ajax tegen Maccabi. Centraal staat de vraag waarom de politie moeite had de onrust te beteugelen.
Het publieke debat in Nederland verruwt. De ondergrens van wat een acceptabele manier is om over medeburgers te spreken in het publieke debat lijkt gedaald. Dit heeft direct effect op de werking van ons democratische systeem, maar ook op de levens van medeburgers. De publicatie ‘De werking van woorden als wapen’ richt zich op een specifiek onderdeel van deze verruwing: dynamieken zoals ontmenselijking (het ontnemen van menselijke waarde, gevoelens en gedachten van een persoon of bevolkingsgroep) en demonisering (het afschilderen van een bevolkingsgroep of persoon tot bestrijdingswaardig gevaar). Deze dynamieken zijn een inherent onderdeel van de spiraal richting bedreiging of geweldsincidenten.
In doorlopend onderzoek van NTA (Nuance door Training & Advies) naar deze fenomenen worden steeds vaker, steeds breder en steeds explicietere demoniserende dynamieken zichtbaar. Demoniserende dynamieken (zoals wij-zij-dynamieken, tot Ander maken, ontmenselijken, demoniseren) bedreigen niet alleen het levensgeluk van geraakte doelgroepen, maar ook de democratische samenleving. Daarom bespiegelt deze publicatie dit fenomeen overkoepelend, waarbij het als casestudy drie doelwitgroepen beschouwt. Deze drie doelwitgroepen zijn ondanks hun kleine omvang sterk oververtegenwoordigd in discriminatiecijfers. Elke normalisering van demoniserende dynamieken vermindert de maatschappelijke weerstand tegen discriminatie. Kennis van de werking van demoniserende dynamieken en ook het kunnen signaleren van demoniserende dynamieken vergroot de weerbaarheid van de maatschappij tegen discriminatie. Deze publicatie heeft als doel om de lezer kennis, inzicht en woorden te geven waarmee de lezer zich kan mengen in ons verruwende publieke debat, als nuancerende factor.”
In hoeverre zijn burgemeesters gebonden aan of zelfs gevangen in regels bij het toestaan van demonstraties? Is het überhaupt wel kloppend om het over 'toestaan' te hebben? Universitair hoofddocent Berend Roorda en advocaat Mariëtta Buitenhuis, leggen uit dat het demonstratierecht een groot goed is, maar niet een absoluut iets is en beperkt kan worden bij reële dreiging voor de openbare orde. Daarnaast wordt duidelijk gemaakt dat burgemeesters niet 'gevangen' zitten in jurisprudentie; er is een inspanningsverplichting om demonstraties binnen gehoor- en gezichtsafstand te houden, maar dit is geen resultaatverplichting, en daarom is 'gevangen zitten in jurisprudentie' niet helemaal een treffende verwoording.
Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans blikken terug op de onrust die uitbrak met de komst van Israëlische voetbalsupporters naar Amsterdam. Was de informatiepositie van de politie wel in orde, en waarom kon het zo uit de hand lopen terwijl er wel veel ME en politie op de been was? ‘Er was niet te weinig politie, er was een verkeerd soort operatie.’