Lees- en luistertips

Lees- en luistertips

Deze maand: De Code Geel special over criminele geldstromen met o.a. een casus uit Amersfoort, het tijdschrift van het WODC met als onderwerp ‘Onrust is van alle tijden’ en een podcast over de impact van maatschappelijke onrust op politiewerk.

  • Online magazine: Deze editie van Code Geel is geheel gewijd aan criminele geldstromen. Een fenomeen dat soms wat abstract lijkt, maar in werkelijkheid is doorgedrongen tot in de haarvaten van onze samenleving. Neem nu het 𝘄𝗶𝘁𝘄𝗮𝘀𝘀𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗰𝗿𝗶𝗺𝗶𝗻𝗲𝗹𝗲 𝘇𝗼𝗿𝗴𝗴𝗲𝗹𝗱𝗲𝗻: hoe krijg je als gemeente dat geld terug? Of 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝗴𝗿𝗼𝗻𝗱𝘀 𝗯𝗮𝗻𝗸𝗶𝗲𝗿𝗲𝗻, vanuit een groentewinkel of een reisbureau in een doorsnee winkelstraat. En wat te denken van 𝘄𝗶𝘁𝘄𝗮𝘀𝘀𝗲𝗻 𝘃𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗴𝗲𝗹𝗱𝗮𝘂𝘁𝗼𝗺𝗮𝗮𝘁 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝗯𝘂𝘂𝗿𝘁𝘀𝘂𝗽𝗲𝗿? Misschien doe je daar zelf wel aan mee, zonder dat je dat weet. 

 

  • Online magazine: Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC): ‘Onrust is van alle tijden’ – 50 jaar Justitiële verkenningen
    Het tijdschrift Justitiële verkenningen bestaat 50 jaar en deze bijzondere editie is gewijd aan dit gouden jubileum. Het gaat over justitieonderwerpen die van oudsher met maatschappelijke onrust gepaard gaan, en over onderwerpen die dat wellicht in de toekomst zullen doen. In dit nummer kijken we dus niet alleen terug, maar blikken we ook vooruit.

 

  • Podcast NHL Stenden Onderzoekt: #2 hoe voorkom je online oproepen tot rellen?
    Gemeenten krijgen steeds vaker te maken met fysieke ongeregeldheden die online worden aangewakkerd. Maar hoe ga je hier als gemeente mee om? Wat kun je ertegen doen en hoe kun je het voorkomen? Vragen waar onze onderzoeker Willem Bantema bij onderzoeksgroep Cybersafety aan de Thorbeck Academie, zich in vastbijt. Want biedt de huidige wetgeving voldoende mogelijkheden, of hebben gemeenten meer bevoegdheden nodig? En kan een online burgemeester bijvoorbeeld uitkomst bieden?

 

  • De Academie Podcast: De impact van maatschappelijke onrust op politiewerk
    Van boze boeren en studentenprotesten tot Extinction Rebellion en demonstraties voor Gaza: het afgelopen jaar stond bol van de maatschappelijke onrust. Veel demonstraties liepen uit op confrontaties tussen groepen of met de politie. Wat zit er achter deze groeiende spanningen, en wat betekent dat voor de politie? Presentator Nina van den Dungen spreekt met Marnix Eysink Smeets, emeritus lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid, en José Rooijers, sectorhoofd bij de politie Oost-Nederland.