Geregistreerde criminaliteit in 2024 stabiel t.o.v. 2023 maar niet bij alle vormen
De totale geregistreerde criminaliteit in Midden-Nederland is in heel 2024 op een vergelijkbaar niveau (daling met -1%) als het jaar daarvoor. We zien een duidelijk verschil tussen traditionele criminaliteit en de minder zichtbare criminaliteit. Woninginbraken, huiselijk geweld en de meeste vormen van veel voorkomende criminaliteit zijn gedaald, terwijl fraude (+9%), wapenhandel en/of bezit (+18%) en drugshandel,-vervaardiging en/of -bezit (+26%) juist gestegen zijn. De stijging van het aantal overlastmeldingen onbegrepen gedrag zet ook in 2024 door met een stijging van +15%.
Sprake van ‘darnk number’
De geregistreerde misdrijven geven geen totaalbeeld van alle gepleegde delicten. Er is altijd sprake van een “dark number” (het verschil tussen het aantal werkelijk gepleegde misdrijven en het aantal geregistreerde misdrijven). Bij misdrijven zoals drugscriminaliteit, digitale onveiligheid en cybercrime is dit veel meer aanwezig dan bij de traditionele criminaliteit, zoals woninginbraak of autokraak.
Aangiftebereidheid rond de 25%
De aangiftebereidheid is over de jaren heen vrij stabiel gebleven. In Midden-Nederland doet rond een kwart aangifte. Er is een groot verschil in aangiftebereidheid tussen traditionele en digitale criminaliteit. Uitkomsten van de Veiligheidsmonitor 2023 geven aan dat er meer mensen slachtoffer worden van traditionele (20%) dan van digitale criminaliteit (16%). In 2021 was dit beide 17%. Rond 32 procent van de slachtoffers doet aangifte van traditionele criminaliteit tegen ruim 17 procent van de slachtoffers van digitale criminaliteit. Dit is vergelijkbaar met 2021.
Verschuiving van zichtbare naar minder zichtbare criminaliteit
Op de lange termijn is een verschuiving over de jaren heen, van de meer zichtbare criminaliteitsvormen als woning- en bedrijfsinbraken, autokraken en fietsdiefstallen etc. (aangifte-criminaliteit), naar minder zichtbare, ondermijnende vormen van criminaliteit, zoals fraude, witwassen en cybercrime.
• Meer actuele informatie vind je (na inlog) in de overzichtstabel
Veiligheid in Beeld
De veiligheidsbeelden-online is een onderdeel van het project Veiligheid in Beeld (ViB). Naast cijfers over de geregistreerde criminaliteit die maandelijks worden geactualiseerd, zijn ook gegevens over bevolking, vastgoed, werk en inkomen, KvK-handelsregister, etc. op minimaal gemeentelijk niveau opgenomen. Wil je meer informatie over het ViB project, neem dan contact op met Myrthe de Groot.