
Gemeenten zijn verplicht vermoedens van zorgfraude te melden bij IKZ, maar hoe?
De komst van de Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg (Wbsrz) stelt de partners in staat om zorgfraude effectiever en efficiënter aan te pakken. De wet maakt het o.a. mogelijk om zorgvuldig (persoons)gegevens van natuurlijke personen of rechtspersonen met elkaar uit te wisselen via het IKZ. Sinds 1 januari 2025 hebben alle gemeenten een wettelijke taak om vermoedens van zorgfraude te melden bij Stichting IKZ. Dit nieuwsartikel helpt je verder met je vragen hoe je dit zo goed mogelijk doet.
Belang van melden van vermoedens
Het is belangrijk dat alle gemeenten deze wettelijke taak zo goed mogelijk uitvoeren. Want de effectiviteit van het IKZ is afhankelijk van het aantal meldingen van signalen door gemeenten en de andere partners. Ook het RIEC krijgt vooral van gemeenten vragen over het signaal- en verrijkingsproces van het IKZ. Denk aan vragen als 'hoe moeten partners verrijkingsinformatie aanleveren?' of 'via welke weg kunnen partners met signaalanalisten van het IKZ en met andere partners zaken afstemmen?' Houd jij je bezig met toezicht op de rechtmatigheid vanuit de Wmo 2015 en de Jeugdwet, of ben je beleidsadviseur of teamleider in het sociaal- of veiligheidsdomein, contractmanagers zorg, inkoper zorg?
- Dan kun je veel antwoorden vinden via Inleiding op Werken met Stichting IKZ | VNG.
RIEC organiseert bijeenkomst samen met IKZ
Verder organiseert bureau RIEC voor de zomer een bijeenkomst met het IKZ om specifiek in te gaan op uitwisseling met RIEC-partners c.q. als een RIEC-casus speelt/gaat spelen. We zoomen in op de 2 takken van het IKZ: casuïstiek (signaaldeling) en onderzoek & analyse (welke thema’s/fenomenen en ontwikkelingen zien we?). Erg interessant om met elkaar het vraagstuk te bespreken hoe RIEC en IKZ optimaal gebruik van elkaar kunnen maken. De datum volgt.