Evaluatierapport ‘Schuldig tot het tegendeel bewezen is? Een evaluatie van de (online) aanpak van een gemeente en politie naar aanleiding van online onrust’

Evaluatierapport ‘Schuldig tot het tegendeel bewezen is? Een evaluatie van de (online) aanpak van een gemeente en politie naar aanleiding van online onrust’

NHL Stenden hogeschool heeft onlangs het evaluatierapport ‘Schuldig tot het tegendeel bewezen is? Een evaluatie van de (online) aanpak van een gemeente en politie naar aanleiding van online onrust’ gepubliceerd. Het rapport gaat over een Nederlandse gemeente waar een incident in de relationele sfeer leidde tot politie-inzet, maar zonder aangifte van een strafbaar feit.  Het incident werd gevolgd door geruchten over pedofilie en zedendelicten, verspreid via lokale sociale media en apps. De geruchten werden versterkt door motorclubs en pedohunt-accounts, en zorgden voor zowel online als fysieke onrust, waarbij politiemedewerkers aangesproken werden. Uiteindelijk leidde dit tot fysieke geweldsincidenten.

 

  • Je leest het rapport hier
Samenwerking gemeente en politie

Dit onderzoek evalueert de situatie, de toegepaste interventies en beschrijft mogelijke alternatieve interventies. Ten behoeve daarvan is literatuuronderzoek uitgevoerd en zijn interviews gehouden met betrokkenen bij de casus. Het onderzoek benadrukt het belang van een goede voorbereiding op online aangejaagde ordeverstoringen, waarbij gemeenten en politie eerst risicoanalyses moeten uitvoeren om zowel online als offline signalen op te vangen. Gemeenten moeten hun online informatiepositie versterken, met oog voor privacy en de juridische mogelijkheden die er zijn voor onlineonderzoek. Er wordt ook aanbevolen om meer samenwerking te realiseren tussen de gemeente en politie, met duidelijke rollen en snellere besluitvorming in crisissituaties.

Proactieve communicatie cruciaal

Daarnaast blijkt dat communicatie, zowel online als offline, van groot belang is. Het is belangrijk om snel en consistent te reageren om geruchten in de kiem te smoren en het vertrouwen van inwoners te behouden. Proactieve communicatie, waarbij transparantie en begrijpelijkheid centraal staan, speelt een grote rol in het voorkomen van onrust. Tot slot is het van belang dat gemeenten en politie bij hun interventies rekening houden met publieke waarden, zoals privacy en veiligheid, en zorgvuldig afwegen hoe ze reageren in crisissituaties. De reactie van autoriteiten heeft invloed op het vertrouwen in de overheid, en het is belangrijk om daarbij de maatschappelijke gevolgen goed te overzien.

Dilemma’s of juist ervaring?

In het kader van het subsidietraject City Deal brengt Bureau RVS samen met twee van de auteurs van het onderzoek de ervaringen en dilemma’s van gemeenten in onze regio met onlineonderzoek in kaart. Wil je meer weten en/of bijdragen aan dit traject, neem dan contact op met programmamanager Paul van Beijnum - Vermeeren via paul.van.beijnum@rvs-mn.nl of programmamedewerker Juliette Hamers via juliette.hamers@rvs-mn.nl.

 

Leestip: CBS-publicatie online veiligheid en criminaliteit 2024

Op 15 april heeft het CBS nieuwe cijfers openbaar gemaakt ten aanzien van online veiligheid en online criminaliteit. Een aantal opvallende cijfers op een rij: bijna 2,4 miljoen mensen gaven aan slachtoffer te zijn geweest van online criminaliteit. Jongeren waren vaker slachtoffer van online criminaliteit dan ouderen. De helft van de respondenten voelt zich veilig op internet, 4 procent voelt zich onveilig. En gelukkig neemt vrijwel iedereen maatregelen om persoonlijke gegevens op internet te beschermen. Meer lezen?