Eerste hulp bij online haat en cybersecurity
- Digitale veiligheid -
Heb jij wel eens te maken gehad met online haters? Waarschijnlijk was het intimiderend en weet je even niet zo snel wat te doen. Het project ‘Eerste hulp bij online haat’ biedt handvatten hoe hiermee om te gaan. Ook in deze nieuwsbrief een (bundeling van) onderzoek naar cybersecurity in het MKB en antwoord op de vraag: Wat weten we nou eigenlijk over cybersecurity?
Eerste hulp bij online haat
Met behulp van het SIDN-fonds is het project EersteHulpBijOnlineHaat uitgerold. Dit project brengt in beeld hoe online haat er in de Nederlandse context uitziet, wie erachter zitten, wat het met mensen doet en waar ze steun kunnen vinden. Want wie zich op internet expliciet over een maatschappelijk thema uitspreekt, maakt kans zogenaamde trollenlegers wakker te maken. Binnen een mum van tijd wordt iemand dan overspoeld met haatberichten. Het gaat soms zo ver dat ‘haters’ je privégegevens openbaar maken. Dit noemen we ook wel doxing. Recent zagen we hier nog een voorbeeld van; de inmiddels beruchte Willem Engel zette de gegevens van minister Kaag online. Het project ‘Eerste hulp bij online haat’ biedt in dit soort gevallen de juiste hulp.
Op de website van het project zijn ook leerzame trainingsvideo’s beschikbaar waar je leert hoe je je account kan beveiligen, anonieme accounts kan herkennen, je leert te achterhalen wie er schuilgaan achter een anonieme account en hoe georganiseerde trollenacties werken. In een eerdere nieuwsbrief is al aandacht besteed aan het rapport ‘Online Ontspoord’. Daarin vind je een prachtig vormgegeven taxonomie van schadelijk en immoreel gedrag op het internet.
De geleerde lessen van 4 jaar onderzoek naar cybersecurity in het MKB
Cybercrime blijft voorlopig nog wel even stijgen. Bovendien kent cybercrime steeds wisselende verschijningsvormen waar we ons als samenleving telkens opnieuw toe moeten verhouden. Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek helpt daarbij. Toch zie je soms door alle ‘onderzoeksbomen’ het bos niet meer. Een bundeling van onderzoeken over een specifiek onderwerp biedt in dat geval uitkomst. Daarom in deze nieuwsbrief aandacht voor cybersecurity in het MKB waarin vier onderzoekslijnen samenkomen:
- De aard en omvang van slachtofferschap
- De aard van cybercrime
- Cyberweerbaarheid
- De aanpak van cybercrime
Met dank aan het lectoraat Cybercrime & Cybersecurity van Haagse Hogeschool en in het bijzonder dr. Rutger Leukfeldt.
Wat weten we nou eigenlijk over cybersecurity?
Hoeveel wéten mensen nou eigenlijk over cybersecurity? Onderzoeker Inge Wetzer, expert op het gebied van de psychologie naar (cyber)security en compliance onderzocht het onder 1155 respondenten uit 20 organisaties. De resultaten zijn interessant omdat ze inzicht geven in waar we met elkaar onze moeite en middelen in moeten steken. Klik hier voor het eerste deel van de drieluik awareness uit het informatiebeveiligingmagazine en deel de informatie met je CISO.