Cybercriminelen: wat als we hun eigen methodes tegen ze gebruiken?

Cybercriminelen: wat als we hun eigen methodes tegen ze gebruiken?

- Digitale Veiligheid - 
We zijn meer online dan ooit. En dat zie je terug in de digitale criminaliteitscijfers. Daarom focussen we ons de komende maanden op online veiligheid, privacy en het voorkomen van online fraude. Dat doen we onder andere via de kennisproducten van Fixjeprivacy en het kenniscentrum data & maatschappij. Deze maand aandacht voor het gebruik van Signal als alternatief voor Whatsapp. Steeds meer organisaties stappen over. Maar waarom? En hoe werkt dat eigenlijk? Verder duiken we in de wereld van de internetoplichters. Hoe gaan ze te werk en vooral: hoe kun je dit tegen ze gebruiken? Lees verder en ontdek hoe!


Overstappen op Signal?
Veel organisaties stappen over op de chatdienst van Signal als alternatief voor Whatsapp. Waaronder grote namen als de Europese Commissie en internetprovider XS4All. De belangrijkste redenen om over te stappen:

  • Signal houdt niet automatisch gebruikersgegevens bij op de eigen servers
  • Signal maakt geen reclame en werkt niet samen met marketeers
  • Signal is een open source applicatie. Dat betekent dat iedereen kan zien hoe de software is gemaakt, en kan controleren of Signal achter de schermen echt doet wat het belooft

Op de site van het kenniscentrum data & maatschappij lees je hoe je over kunt stappen. Hoe je de historie van Whatsapp mee kunt nemen en je contacten kunt attenderen op de overstap.


De wereld van internetoplichting
Cybercriminelen zijn slim en gaan geraffineerd te werk. Maar wat als we hun eigen methodes tegen ze gebruiken? In de vierdelige documentaireserie ‘Bait’ probeert onderzoeksjournalist en filmmaker Anthony van der Meer internetoplichters in de val te lokken. Hij geeft een inkijkje in de wereld en handelswijze van internationale oplichters. Van phising tot datingfraude, samen met zijn team gaat hij op onderzoek uit.

In de eerste aflevering laat hij zien hoe helpdeskfraude werkt en wie erachter zitten. Ben je benieuwd? Bekijk hier de aflevering.

Eerder maakte Anthony van der Meer al de film ‘Rats and Slaves’. Hierin onderzoekt hij de digitale handel in gehackte computers en de hacktools die je eenvoudig kunt gebruiken om deze computers over te nemen. Deze film kun je hier bekijken.


Help ons jouw geest te verruimen
Ben jij je ook aan het verdiepen in het thema digitale veiligheid en kom je leuke artikelen, podcasts of documentaires tegen? Laat het ons weten en wij delen het met het netwerk.

Op de website hebben we namelijk de plek ‘geestverruimend’ creëert. Een nieuwe plek voor prikkelende materie, om de hersens te doen kraken en de geest te verruimen. Gericht op het thema digitale veiligheid en alles wat daarmee te maken heeft. Om ervoor te zorgen dat we up-to-date blijven nodigen we jou uit om deze plek eens te bezoeken.

Laat ons weten wat je ervan vindt en help mee om deze plek te vullen!