Geestverruimend

Prikkelende materie die je hersens doet kraken en je geest verruimt. Laat je op deze plek inspireren door vernieuwende denkers over de maatschappelijke (veiligheids-) impact van technologie en digitalisering. Je vindt hier diverse artikelen, podcasts en filmpjes. We zijn pas net begonnen met vullen dus de pagina is nog lang niet vol. Heb je input of mis je iets? Laat het ons weten!  

Documenten en links

Bundeling van diverse essays bedoelt om het gesprek over ethiek en techniek te kunnen voeren.

Datum:

Auteur:

Liisa Janssens & ECP & Amsterdam University

Documenttype:

Algemeen

Aantal pagina’s:

148

Download bestand

Deze Gids dient ter inspiratie voor iedere provinciemedewerker en bestuurder die te maken krijgt met data en digitale technologie. Van ambtelijk tot bestuurlijk en van uitvoerend tot strategisch.

Datum:

Auteur:

Berenschot - Laurens Vellekoop & Rosa-May Postma

Documenttype:

Algemeen

Aantal pagina’s:

28

Download bestand

In opdracht van de Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst ontwikkelde Waag de ‘Routekaart Digitale Toekomst’. De routekaart geeft een kompas om te navigeren door de wereld van digitalisering en technologie.

Datum:

Auteur:

Waag, Amnesty International, Bits of Freedom, Code for NL, Open State Foundation, SIDN Fonds, STBY, en Universiteit van Amsterdam

Documenttype:

Algemeen

Aantal pagina’s:

31

Download bestand

In de podcast ‘Ik weet je wachtwoord’ onderzoekt techjournalist Daniël Verlaan bizarre verhalen die online spelen. Elke aflevering duikt Daniël in een nieuwe zaak en gaat hij ook het gesprek met de hackers aan.

Naar website

De cybercrime podcast is een 3-delige podcastserie gemaakt door de politie en tweakers en gaat over hoe de politie digitale delicten aanpakt.

Naar website

Met ‘Digitaal Beroofd’ kruipt de luisteraar als het ware in het hoofd van een slachtoffer en ontdekt hoe daders te werk gaan. Politie, OM, en wetenschap geven een unieke kijk achter de schermen van deze snel groeiende vorm van criminaliteit.

Naar website

Kunstenaar, ontwerper en onderzoeker Julia Janssen neemt je mee op een reis achter de oppervlakte van het internet. Want wat gebeurt er eigenlijk aan de andere kan van het scherm, wanneer je klikt? Het online universum heeft ons veel te bieden. Maar we staan nauwelijks stil bij de toegangsprijs. Want ook op het internet, niets is gratis. Wanneer het gratis lijkt, dan ben jij het product.

Naar website

Marleen Stikker is directeur van Waag en oprichter van de Digitale Stad. In deze column vertelt ze over het belang van het kritisch bevragen van beleid rondom technologie en data.

Naar website

Harari wordt gezien als één van de grootste denkers van onze tijd. Zijn boeken Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw stonden maandenlang onafgebroken in de bestsellerlijsten. Van Dis spreekt de schrijver een uur over de grootste uitdagingen van deze tijd.

Naar website

Van gastschrijver Evgeny Morozov. Er is niemand die beter hardnekkige en invloedrijke mythes over technologie ontmaskert dan Evgeny Morozov. Van Silicon Valley als achtste wereldwonder tot apps die grootse problemen beloven op te lossen: Morozov laat zien hoe het echt zit.

Naar website

In de podcastserie van BNR “Slimme Koppen” gaat Diana Matroos met verschillende gasten op zoek naar innovatieve oplossingen voor belangrijke thema’s zoals klimaat, gezond leven en de online wereld. Deze aflevering gaat over het internet waarbij slimme koppen Siri Beerends en Joep Meindertsma aansluiten.

Naar website

Deze website is een initiatief van digitale rechtenorganisatie Bits of Freedom. Zij komen op voor jouw internetvrijheid en online privacy. Op deze website staan verschillende tips voor het beschermen van je privacy en veilig internetten.

Naar website

In deze podcast wordt onderzoeker Rutger Leukfeldt geïnterviewd over de gevolgen van de coronacrisis voor (slachtofferschap van) cybercriminaliteit.

Naar website

Hoe ziet de wereld van internetoplichting eruit? En hoe kun je hun eigen methodes tegen ze gebruiken? Onderzoekjournalist Anthony van der Meer gaat op onderzoek uit.

Naar website