Corona en ondermijning
Als gevolg van de coronacrisis zien we de nodige verschuivingen in de (ondermijnende) criminaliteit. Minstens zo belangrijk is echter de vraag wat we niet zien. In deze nieuwsbrief bieden we meer zicht op de gevolgen van de coronamaatregelen op ondermijnende gelegenheidsstructuren. Deze week hebben we aandacht voor het effect van corona op kwetsbare jongeren in de drugshandel.
Drugshandel sneller zichtbaar
Het programma Straatwaarde(n) houdt via zijn netwerk van professionals in Midden-Nederland zicht op de jonge aanwas in de drugshandel. Terwijl iedereen zoveel mogelijk binnen blijft, zoeken deze jongeren elkaar nog geregeld op, al dan niet op straat. Het straatbeeld waarin ze normaal gesproken minder gemakkelijk opvallen is nu een stuk rustiger. Drugshandel is hierdoor sneller zichtbaar en valt sneller op. Ook overlast is eerder zichtbaar. Dit heeft tot de nodige aanhoudingen door basisteams geleid. Kort na de gedeeltelijke sluiting van de coffeeshops werden grote hoeveelheden drugs besteld en gingen koeriers op pad met grotere voorraden.
Moeilijke tijd voor kwetsbare jongeren
Voor jongeren die het goede pad op willen, is het een lastige tijd. Er is minder contact tussen kwetsbare jongeren en jongerenwerk, reclassering en wijkagenten. Dat zorgt, in combinatie met verveling doordat school en werk stilliggen, voor een grotere kans op terugvallen in crimineel gedrag. Het is dan ook van belang dat agenten die op straat zijn, zoveel mogelijk het contact met jongeren onderhouden. En dat jongerenwerk en reclassering hun begeleiding zoveel mogelijk voortzetten, bijvoorbeeld via de telefoon. Dat is zoeken voor iedereen; we merken dat de partners daar verschillend mee omgaan. Juist in deze tijd is het extra belangrijk dat partners als politie, jongerenwerk en reclassering onderling contact houden. Dit contact is noodzakelijk om de informatie díe er is en ook de nieuwe signalen die we blijven ophalen, waar nodig met elkaar te kunnen delen.
Aan de gebruikerskant is ook veel anders dan normaal. De onzekere situatie en het gegeven dat veel mensen thuis zitten, leidt tot een ander gebruik. Ook de wijze waarop men aan drugs komt, verandert. Zo wordt er bijvoorbeeld vaker drugs per post verstuurd.