Corona en de verbinding veiligheid en zorg

Corona en de verbinding veiligheid en zorg

De politie en Veilig Thuis maken zich op voor een forse stijging van het aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Wereldwijd stijgt het aantal meldingen fors, benoemde ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) António Guterres.

De stand van zaken in Midden-Nederland en hoe organisaties er in onze regio mee omgaan, lees je deze week in onderstaande onderwerpen:

  • Vooralsnog geen zichtbare stijging huiselijk geweld en kindermishandeling
  • Manieren om onopvallend en makkelijk een melding te doen

Vooralsnog geen zichtbare stijging huiselijk geweld en kindermishandeling
Door de coronamaatregelen zitten gezinnen noodgedwongen thuis op elkaars lip. De politie Midden-Nederland verwachtte een flinke toename van het aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling door de toenemende stress die dit thuiszitten veroorzaakt.

De landelijk werkende hulporganisatie Fier meldt dat het gebruik van hun chatfunctie fors is gestegen alsmede het aantal huisverboden in haar werkgebied. Die stijging blijft echter in Midden-Nederland vooralsnog uit. Noch in de cijfers van de politie noch van Veilig Thuis is in onze regio een stijging zichtbaar van meldingen. Het aantal meldingen blijft gelijk of daalt zelfs heel licht in vergelijking met dezelfde periode in vorige jaren. Ook het aantal huisverboden is ongeveer gelijk gebleven.

Mogelijke verklaringen voor uitblijvende stijging
Er zijn diverse mogelijke verklaringen voor het uitblijven van de gevreesde stijging van (de meldingen van) huiselijk geweld. Daarom zijn de instanties alert en vraagt men zich regelmatig af wat er aan de hand is. Mogelijk denken mensen ten onrechte dat de politie of Veilig Thuis in deze tijd toch niet langskomen. En andere mogelijkheid is dat slachtoffers niet vrij zijn om te bellen door een altijd aanwezige, controlerende partner. Ook bestaat het vermoeden dat mensen de politie en Veilig Thuis niet goed durven te ‘belasten’, net zoals huisartsen en cardiologen opeens een opvallende afname zien van patiënten. Een positieve verklaring is ook mogelijk: gezinnen zetten in deze bijzondere tijden samen de schouders eronder, óf medewerkers van wijkteams, Veilig Thuis of scholen weten via preventief contact met kwetsbare gezinnen, meldingen voor te zijn. Instanties proberen te peilen wat de juiste verklaring is. Direct gerelateerd aan de verlenging van de maatregelen van het kabinet zijn ook de maatregelen van Partners voor Jeugd verlengd. De verlenging van deze (extra) maatregelen is uiteraard bedoeld om de veiligheid voor kinderen en gezinnen te waarborgen. Lees hier meer over de verlenging van deze maatregelen.

Zorgen om de langere termijn
Er zijn wel zorgen om de langere termijn als de spanning in huishoudens steeds verder  oploopt en in het bijzonder als de scholen langer dicht blijven. Mede omdat bekend is dat aan een melding gemiddeld 33 (!) incidenten vooraf gaan. In alle regio’s regelen scholen en kinderopvang, in samenwerking met de gemeente, zo goed mogelijke opvang voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. Zo kan de scholing doorgaan voor kinderen die thuis niet goed tot leren komen dan wel thuis niet veilig zijn. Ook hebben zij op die manier een tijdelijke escape van thuis. De route naar dergelijke opvang is in het algemeen via de wijkteams. Bij de Kindertelefoon is het aantal gesprekken met 40% toegenomen. Dit blijkt echter niet zo zeer te gaan om huiselijk geweld of kindermishandeling, maar om algemene coronavragen. De politie en Veilig Thuis benadrukken dat mensen goed moeten opletten, dat zij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling altijd moeten melden en dat daar ook opvolging aan wordt gegeven.

Manieren om onopvallend en makkelijk een melding te doen
Het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en Veilig Thuis onderzoeken manieren waarop slachtoffers zelf onopvallend en laagdrempelig melding van huiselijk geweld kunnen doen. Zo werkt Veilig Thuis Rotterdam sinds kort met een WhatsApp dienst. Inspiratie komt ook uit het buitenland. Zo kan in Frankrijk een slachtoffer in de apotheek een bepaald ‘codewoord’ (mondkapje 19) als bestelling opgeven waarna de apotheker de politie op het huisadres langs stuurt. In Australië kan men het algemene alarmnummer 999 bellen, zwijgen en dan vervolgens een kort nummer intoetsen. Dit biedt de mogelijkheid het adres uit te peilen, waarna vervolgens de politie langskomt. Binnen korte termijn willen de genoemde instanties meldingen nog laagdrempeliger maken. Heb jij in dit kader ook goede ideeën? Geef ze door aan Myriam Kooij.