Campagne ‘Word geen geldezel’ beschikbaar voor gemeenten in Midden-Nederland

Campagne ‘Word geen geldezel’ beschikbaar voor gemeenten in Midden-Nederland

Een van de manieren voor internetoplichters en cybercriminelen om hun illegale vermogen wit te wassen is met behulp van geldezels. De gemeente Amersfoort ontwikkelde een snel inzetbare campagne die inwoners wijst op de gevaren zich hiervoor te lenen. Andere gemeenten mogen de campagne ook gebruiken. Een tweede onderwerp in dit nieuwsartikel is een door de VNG ontwikkelde checklist digitale veiligheid voor raadsleden.

Campagne ‘Word geen geldezel’ beschikbaar voor gemeenten in Midden-Nederland

Een van de manieren voor internetoplichters en cybercriminelen om hun illegale vermogen wit te wassen is met behulp van geldezels. Deze geldezels laten hun bankrekening misbruiken in ruil voor een kleine beloning of soms ook onder druk. Zij realiseren zich niet dat zij zelf de grootste risico’s lopen, omdat met name banken maar vaak ook de politie hen eenvoudig in beeld krijgen. Om dit te voorkomen is de gemeente Amersfoort gestart met een campagne: ‘Hou je pinpas voor jezelf!’. Voor de campagne zijn een poster, flyer en website ontwikkeld.

Gemeente Amersfoort stelt campagnematerialen ter beschikking
Wil je deze campagne ook in jouw gemeente gebruiken? Bijvoorbeeld in de week van het geld (week van 27 maart)? Neem dan even contact op met Thianna Noordzij via NJ.Noordzij@amersfoort.nl  Studio DDO – Grafisch ontwerpbureau Amersfoort kan de materialen (tegen betaling) aanpassen met het gewenste gemeentelogo.  


VNG ontwikkelt checklist digitale veiligheid voor raadsleden

De digitale transitie biedt kansen en uitdagingen. Ook gemeenten moeten weerbaar worden én blijven tegen digitale dreigingen. De gemeenteraad heeft hier een belangrijke rol in. Maar wat kan een gemeenteraadslid daarin doen?

In de Checklist digitale veiligheid voor raadsleden (pdf, 206 kB) van de VNG leest je hoe je  vanuit verschillende rollen de digitale weerbaarheid van je gemeente kunt versterken.