Nieuw dreigingsbeeld terrorisme beschikbaar

Nieuw dreigingsbeeld terrorisme beschikbaar

In deze nieuwsbrief: Sinds begin november is het 57e Dreigingsbeeld terrorisme Nederland (DTN) beschikbaar. Dit gold eerder al voor de Risicoanalyse Nationale Veiligheid. Lees meer over beide in dit item.


DTN 57; dreigingsniveau in Nederland ‘stabiel’ op niveau 3

Volgens het 57e Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) van 7 november 2022 zijn er op dit moment geen concrete aanwijzingen dat geradicaliseerde personen een aanslag voorbereiden. Wel zijn er in Nederland personen en groepen die radicaliseren of geradicaliseerd zijn, die een dreiging kunnen vormen tegen de nationale veiligheid, aldus de NCTV. Een terroristische aanslag in Nederland blijft voorstelbaar. Het dreigingsniveau in Nederland is dan ook vastgesteld op niveau 3: aanzienlijk (niveau 3 van 5). Lees hier meer.


Risicoanalyse Nationale Veiligheid levert input voor rijksbrede veiligheidsstrategie

Een bestorming en gijzeling in de Tweede Kamer, anti-overheidsextremisme, een aanslag door een alleenhandelende dader en polarisatie rond complottheorieën.

Dit is een greep uit de scenario’s die zijn uitgewerkt als dreigingen van polarisatie, extremisme en terrorisme binnen de Rijksbrede Risicoanalyse Nationale Veiligheid. Deze risicoanalyse is in opdracht van de NCTV opgesteld door het Analistennetwerk Nationale Veiligheid en op 23 september is aangeboden aan de Tweede Kamer. De Rijksbrede risicoanalyse levert daarmee belangrijke input voor de Rijksbrede Veiligheidsstrategie die begin volgend jaar wordt gepubliceerd.