Martijn Simons nieuwe regioadviseur samenwerkingsplatform sociaal domein
In deze nieuwsbrief lees je over het samenwerkingsplatform sociaal domein. Dit samenwerkingsplatform wil de lokale overheid versterken en de uitvoeringskracht van gemeenten naar een hoger plan brengen. Ook vind je meer informatie over de Wet aanpak meervoudige problematiek (Wams) die recent is ingediend bij de Tweede Kamer.
Samenwerkingsplatform sociaal domein versterkt Midden-Nederland
Martijn Simons is onze nieuwe regioadviseur vanuit het samenwerkingsplatform sociaal domein van de VNG. Het samenwerkingsplatform wil de lokale overheid versterken en de uitvoeringskracht van gemeenten naar een hoger plan brengen door de samenwerking tussen rijk, gemeenten en samenwerkingspartners te bevorderen. De komende weken worden kennismakingsgesprekken ingepland met o.a. collega’s van gemeenten, het PGA-lab en de drie zorg- en veiligheidshuizen.
De toevoeging van expertise vanuit het platform sociaal domein geeft o.a. extra impuls aan:
- Het versterken van de persoonsgerichte aanpak;
- Het gezamenlijk leren en ontwikkelen (o.a. binnen het PGA-lab);
- Inzicht in de subsidiemogelijkheden;
- Advies en ondersteuning bij de implementatie van nieuwe wetgeving zoals de Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein (Wams);
- Waar nodig is de regioadviseur ook inzetbaar als onafhankelijk technisch voorzitter, gespreksleider of procesbegeleider.
Wet aanpak meervoudige problematiek (Wams) regelt betere hulp voor gezinnen met meervoudige problematiek
Om mensen met meerdere problemen beter te kunnen helpen is de Wet aanpak meervoudige problematiek in het sociaal domein (Wams) bij de Tweede Kamer ingediend.
De Wams regelt dat gemeenten de wettelijke mogelijkheid krijgen om tot een gecoördineerde aanpak te komen voor mensen of gezinnen met meerdere problemen. Zo kan die hulp goed op elkaar worden afgestemd. Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat gemeenten en andere betrokken organisaties die deze gezinnen helpen, makkelijker gegevens kunnen uitwisselen.
Goede samenwerking verschillende gemeenteloketten noodzakelijk
Om de Wams goed te kunnen laten werken is het nodig dat de dienstverlening voor het sociaal domein bij gemeenten op de juiste wijze is ingericht. Zo moeten onder andere de loketten voor zorg, jeugdhulp, bijstand, schuldhulpverlening en maatschappelijke ondersteuning goed kunnen samenwerken. Daarnaast kan afstemming ook nodig zijn met partijen buiten de gemeente zoals zorg- en onderwijsinstellingen en politie. De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de rijksoverheid en andere betrokken organisaties werken samen om gemeenten te ondersteunen bij een inrichting van hun integrale dienstverlening. De beoogde inwerkingtreding van het wetsvoorstel is op 1 januari 2024.
Meer weten? Lees de brochure of de website van de VNG.