Lees & luistertips

Lees & luistertips

In dit artikel hebben we verschillende lees- en luistertips voor je op een rijtje gezet. Van podcasts over cocaïnekoorts, maar ook boeken over tweede kansen. Benieuwd naar meer? Lees snel verder.

  • Podcast: Cocaïnekoorts (NRC)
    In Cocaïnekoorts onderzoekt misdaadverslaggever Jan Meeus hoe Nederland is uitgegroeid tot de draaischijf van de cocaïnehandel in West-Europa. Onder welke omstandigheden groeien criminelen uit tot cocaïnebaronnen? Het eerste seizoen gaat over hoe een Marokkaanse jongen uit het Utrechtse Vianen kon uitgroeien tot cocaïnebaron. Het tweede seizoen gaat over waarom de politie Piet Costa verdenkt van het oprichten van de martelcontainer die werd gevonden in Wouwse Plantage. Hoe groeide hij uit tot echte Nederlandse narco? Wat zegt dat over hem? En vooral, wat zegt dat over Nederland?

    Beluister hier de podcast
  • Podcast: 25 jaar aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit
    Gesprek met Manja Abraham en Daniël Hofstra van DSP Groep over het onderzoek dat zij hebben uitgevoerd naar de aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit in Nederland. Ze hebben hiervoor samen met Bram van Dijk en Toine Spapens 25 jaar beleid en uitvoering onderzocht en gekeken welke lessen daaruit getrokken kunnen worden. Onderwerpen zijn o.a. hoe de drugsmarkt is veranderd in de onderzochte periode, de buitenlandse druk op de Nederlandse overheid en de verschillende taskforces en teams die door de jaren heen zijn opgericht om georganiseerde drugscriminaliteit aan te pakken.

    Beluister hier de podcast
  • Documentaire: Een tweede kans
    Snel geld, status en erbij willen horen verleidt jongeren tot criminaliteit. Ruim een derde van de veroordeelde jongeren gaat binnen twee jaar weer de fout in en dat aantal neemt toe. Hoe zorg je ervoor dat jongeren die uit de gevangenis komen niet meer terugvallen in hun oude gewoontes? En op hoeveel nieuwe kansen heb je als mens eigenlijk recht? Jongeren, ouders en hulpverleners gaan hierover in gesprek met de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch.

    Kijk hier de documentaire terug
  • Boek: Mijn grote reisboek

    Schrijven werkt goed bij het verwerken van gebeurtenissen en kan helpen heftige ervaringen een plekje te geven. Universiteit van Groningen heeft daarom een reisdoeboek voor Oekraïense kinderen ontwikkeld. Mijn Grote Reis uit Oekraïne-boek is een initiatief van Lifebook for Youth (NGO), het programmateam van Het Begint Bij Mij en FICE Nederland. Het boek is met veel zorgvuldigheid samengesteld door een betrokken team van (ortho)pedagogen en psychologen. Het boek mag gratis gekopieerd en verspreid worden en is beschikbaar in een Oekraïense, Nederlandse en Engelse versie.