Lees -en luistertips

Lees -en luistertips

Het is al weer tien jaar geleden: het schietdrama in Alphen aan den Rijn. Een drama dat bijdroeg aan meer aandacht voor de verbinding veiligheid en zorg. Je leest er meer over in het artikel. En beluister ook de podcast. Daarnaast is er ook een podcast over de aanpak van multiproblematiek in gezinnen.

10 jaar na schietpartij Alphen (podcast en artikel)

Al weer 10 jaar geleden werd Nederland opgeschrikt door een schietdrama in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Wat dreef dader Tristan, die zes mensen en zichzelf doodschoot?

Kun jij het je nog herinneren? Programmamanager Myriam Kooij zal de dag nooit vergeten:

“Mijn moeder ging om half 12 haar boodschappen doen bij de AH in de Ridderhof, net als elke zaterdag. Aan het begin van de middag belde mijn vader in paniek op: “Er is rond 12 uur een schietpartij geweest en je moeder is nog steeds niet thuis. Ik kan haar ook niet bereiken.” Er volgden vele spannende uren. “Aan het einde van de middag kwam mijn moeder nietsvermoedend aangefietst. Geen nieuws gehoord, de telefoon niet horen overgaan. Ze was een kennis tegengekomen en was al pratend en lunchend compleet de tijd vergeten.”

Zes anderen kwamen na die dag nooit meer thuis…..

Dit incident was een van de incidenten die ervoor zorgde dat er meer aandacht kwam voor de verbinding van veiligheid en zorg. Dat de politie en OM veranderingen doorvoerden rond de beoordeling van ‘verlofhouders wapenvergunning’. Dat behandelaars in de GGZ eerder aan de bel trekken als zij een afweging maken tussen de belangen van de patiënt en de veiligheid van de samenleving.

Lees meer in bijgaand artikel en luister de podcast.


Hoe help je gezinnen met multiproblematiek? (podcast)

Veel professionals, of ze nu procesregisseur, schuldhulpverlener of wijkagent zijn, kunnen er ’s nachts wakker van liggen: mensen of gezinnen waar multiproblematiek speelt. Waar bijvoorbeeld de straatangst van een moeder ervoor zorgt dat kinderen niet naar school worden gebracht. Hoe help je zo’n gezin? In de podcastserie Multiproblematiek vertellen professionals van gemeenten en politie wat nodig is om ze te helpen.

Klik hier voor de podcast.