Hoe blijf je hackers de baas en leer je alles over privacy?

Hoe blijf je hackers de baas en leer je alles over privacy?

- Digitale Veiligheid -
En vooral waar en bij wie begin je? Met het nieuw gestarte project "Hackers de baas" is er nu ook een offline spel om leerlingen spelenderwijs de basisbeginselen van de online wereld te leren. Het bijzondere is dat het spel heel simpel en offline gespeeld kan worden en dat vooral het groepsaspect centraal staat. Juist daarin ligt naar verwachting een groot leereffect. Benieuwd hoe dit werkt? Lees dan vooral verder. Dan kun je ook gelijk je eigen kennis vergroten rondom privacy. Door bijvoorbeeld het volgen van webinars van het CIP over AI en Smart cities. Bekijk snel welke webinars er nog meer van 7 t/m 11 december op het programma staan en meld je aan. 


Hackers de baas. Het offline spel over online veiligheid.

hackers de baas

‘Hackers de Baas’ leert leerlingen spelenderwijs de basisbeginselen van de online wereld met behulp van een offline spel.  Het spel is gebaseerd op Hackshield, ook qua vormgeving. Het bijzondere is dat het spel heel simpel en offline gespeeld kan worden en dat vooral het groepsaspect centraal staat. Juist daarin ligt naar verwachting een groot leereffect. Dat is ook wat de Universiteit Twente nu onderzoekt. In 3 lessen leren leerlingen over hacken, phishing, het belang van een goed wachtwoord, echt of nep, allerlei soorten digitale aanvallen te herkennen en meer. Het programma bestaat uit drie onderdelen. Zo gaan de kinderen aan de slag met een kwartetspel, maken ze een mini-presentatie over begrippen op de kwartetkaarten en krijgen ze 10 digitale dilemma’s voorgeschoteld waarin ze een keuze moeten maken over ‘wat zou jij doen’.

De Veiligheidscoalitie gaf de aanzet tot dit project en zocht daarvoor de samenwerking met de gemeente Veenendaal, ICT-valley Veenendaal, scholen in Veenendaal, de Christelijke Hogeschool Ede, Hackshield en de Universiteit Twente. De projectleiding is in handen van Pauline Maas van 4PIP. Begin 2022 presenteert de Veiligheidscoalitie de leerresultaten.

Heb je de komende weken gesprekken met het onderwijs over online veiligheid: neem deze interventie dan alvast mee als optie. Voor meer informatie neem je contact op met martijn.simons@rvs-mn.nl

Wil je meer weten over Algoritmes, Smart-cities en AI?

Het CIP (Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming) organiseert van 7 tot en met 11 december verschillende webinars rondom het thema privacy. Er zijn webinars die gaan over algoritmes, AI en smart cities. Het hele webinarprogramma kun je vinden via de Pleio omgeving van het CIP.

Aanmelden voor een of meerdere webinars is eenvoudig. Mail naar cip@uwv.nl. De webinars zijn live te volgen op PC, laptop, tablet en smartphone, met video of eventueel alleen audio. Na afloop van de webinars plaatst CIP (een link naar) de video op de CIP sites, LinkedIn en YouTube.