Gemeenten: ga aan de slag met aanpak mensenhandel

Gemeenten: ga aan de slag met aanpak mensenhandel

Alle gemeenten in Nederland moeten sinds 2022 een duidelijke en geborgde aanpak van mensenhandel hebben. De Veiligheidscoalitie ondersteunt gemeenten in Midden-Nederland bij het opstellen van een dergelijk beleid, onder andere met verschillende beleidsmodellen. En loop jij in je dagelijkse praktijk aan tegen Bibob-vraagstukken? Neem dan deel aan de Bibob-leerkring op 10 maart.

Gemeenten: ga aan de slag met beleidsmodel aanpak mensenhandel

Gemeenten hebben een belangrijke taak in de aanpak van mensenhandel, onder andere als signaleerder van uitbuiting en door de inzet van bestuurlijke mogelijkheden tegen mensenhandel. In het Interbestuurlijk Programma (IBP) van 2018 is besloten dat elke gemeente in 2022 een duidelijke en geborgde aanpak van mensenhandel moet hebben. Hierin wordt mensenhandel tegengegaan en gewerkt aan een passende regionale opvang, ondersteuning en nazorg voor slachtoffers. De Veiligheidscoalitie ondersteunt gemeenten bij de implementatie.> lees meer

Slechts een op de vijf slachtoffers in beeld
Mensenhandel is een ernstige vorm van criminaliteit waar we ook in de regio Midden-Nederland maar moeilijk zicht op krijgen. Het is verborgen misdaad: als je er niet actief naar zoekt, zie je het ook niet. In 2021 registreerde Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel CoMensha landelijk 791 nieuwe slachtoffers van mensenhandel in Nederland. Dat is aanzienlijk minder dan in 2020 (1.013) en 2019 (1.372). De Nationaal Rapporteur Mensenhandel schat dat daarbij slechts één op de vijf slachtoffers in beeld is bij CoMensha. Voor het werkelijke aantal zouden we in Nederland moeten uitgaan van jaarlijks 5.000 tot 7.500 slachtoffers.

Beleidsmodel helpt gemeenten bij vormgeving beleid
Om gemeenten (verder) te helpen bij het invullen van deze belangrijke taak, ontwikkelde de ketenregisseur mensenhandel van Midden-Nederland verschillende beleidsmodellen. Dit beleidsmodel biedt gemeenten een handzaam overzicht waarmee zij het beleid mensenhandel kunnen inrichten. Het model gaat naast de regionale cijfers mensenhandel ook in op het inrichten van de interne huishouding en het vormen van een gerichte aanpak per uitbuitingsvorm (criminele, seksuele en arbeidsuitbuiting). Heb je hierover vragen of zijn er hulpvragen bij het inrichten van dit bestuurlijk beleid mensenhandel? Neem dan contact op met de ketenregisseur mensenhandel Annemiek Kroes.

Aan de slag!
Gezien de regionale verschillen zijn er voor de verschillende districten in Midden-Nederland verschillende modellen opgesteld:

  • Een model voor de districten Utrecht- Oost en Utrecht-West en bijpassende input voor uitvoeringsplan.
  • Een model voor het district Flevoland dat aansluit bij de intentieverklaring die is getekend in december 2022 met alle gemeenten en partners in Flevoland op het gebied van mensenhandel. Onderliggend daaraan is het ‘Ambitieplan mensenhandel Flevoland’ waarin het basisniveau wordt uitgewerkt. Het opgestelde model is een opzet voor de lokale invulling van het ambitieplan.
  • In Gooi en Vechtstreek is in november 2022 door de werkgroep aanpak mensenhandel al een beleidsmodel opgesteld voor de aanpak van mensenhandel. Hierin wordt het VNG kader omtrent het basisniveau uitgewerkt. De ketenregisseur zal in samenspraak met deze werkgroep een uitvoeringsplan en uitvoeringsagenda opstellen die passen bij dit beleidsmodel. Dit wordt vervolgens gepubliceerd op www.veiligheidescoalitie.nl.

Wet Bibob complex? Neem dan deel aan de (digitale) leerkring op 10 maart

De Wet Bibob is complexe materie. Niet alle gemeenten beschikken over ervaring op dat gebied en de complexiteit van casuïstiek maakt dat het soms fijn is te sparren met collega’s die met dezelfde vragen zitten. Om gemeenten hierbij te ondersteunen organiseren de Bibob-adviseurs van het RIEC Midden-Nederland periodiek een Bibob Leerkring. Een online overleg om relevante ontwikkelingen met elkaar te delen, (geanonimiseerde) casuïstiek te kunnen bespreken, elkaar dillema’s voor te leggen én om elkaar op weg te helpen. Soms nodigen we gastsprekers uit die een toelichting geven op recente ontwikkelingen of onderwerpen waar we graag meer over willen weten.

10 maart: gastspreker Belastingdienst
Het is dus echt een overleg voor en door jullie. Dus, ben je werkzaam in de wereld van de Wet Bibob en vind je het leuk om actief deel te nemen aan deze leerkring? Meld je dan aan bij Debby Husman.

De eerstvolgende leerkring is vrijdag 10 maart om 10 uur via Teams. Hanny Boersma van de Belastingdienst sluit dan aan i.v.m. de gewijzigde manier van het opvragen van belastinginformatie.

We zien jullie graag op 10 maart; je bent van harte welkom. Mocht je in de tussentijd nog vragen hebben dan kan je die stellen aan Vanessa Groeneveld.


District Oost-Utrecht trapt roadshow af

In het uitvoeringsplan GOC voor de komende jaren hebben de DTO-partners o.a. de ambitie uitgesproken om (nog) meer zichtbaar te zijn voor de politiecollega’s in de diverse basisteams. Doel is om zo – op laagdrempelige wijze – meer alertheid te creëren voor ondermijnende signalen en de manier waarop deze tot een RIEC-casus kunnen leiden.Het districtelijk team ondermijning Oost, het ondermijningsteam van de politie (OTO), de Belastingdienst en het OM hebben daarom recent hun ‘roadshow 2023’ afgetrapt met een ontbijtsessie voor alle teamchefs binnen het politiedistrict.

Iedere twee weken aanwezig op wisselende bureaus in het district
Tijdens de ontbijtsessie presenteerde operationeel coördinator Sascha Vink het proces ‘van signaal tot interventie’ en ging Linda Nootebos van het OTO in op de vernieuwde overlegstructuren binnen de basisteams die de teamchefs in staat stellen te sturen op prioriteiten en de daarbij benodigde capaciteit. Ook de rol van de Districtelijke Integrale Stuurploeg (DIS) en de samenhang hiervan met de stuurploeg van politie en OM (DSP) waren onderwerp van gesprek. Vanaf maart vervolgt het DTO haar roadshow en werkt zij iedere twee weken op wisselende politiebureaus in het district zodat politiemedewerkers meer inzicht kunnen krijgen in de door de RIEC-partners uitgevoerde ondermijningsaanpak.