District - De horecascan: zicht op kwetsbaarheden voor ondermijning

District - De horecascan: zicht op kwetsbaarheden voor ondermijning

Op 25 september komt er een einde aan de verplichte 1,5 meter-samenleving. Dan kan iedereen, met coronapas, weer zij aan zij een drankje drinken en lekker uit eten. Ondanks de coronaperiode is de horeca nooit uit beeld verdwenen. Het RIEC-samenwerkingsverband in Gooi- en Vechtstreek trok juist samen met verschillende gemeentes op om een kijkje bij de horeca in het gebied te nemen. Kwetsbaarheden voor ondermijning werden zo in kaart gebracht.


Opzet scan
Binnen het RIEC-samenwerkingsverband werken we aan de aanpak van georganiseerde criminaliteit en de problematiek van ondermijning. DTO Gooi- en Vechtsteek geeft als onderdeel van RIEC Midden Nederland invulling aan het thema Horeca. De horecascan past binnen dit thema en brengt aan de hand van een aantal indicatoren in kaart waar de kwetsbaarheden liggen. Deze indicatoren komen voort uit literatuuronderzoek en sessies met een brede groep van experts; van politie tot horeca-eigenaar en van gemeenteambtenaar  tot bankmedewerkers. Er wordt gelet op zaken als de kwaliteit van de website, verzorging van het pand, mate van afscherming en zichtbaarheid in het straatbeeld. Na de scan ontvangen de gemeentes de resultaten, inclusief een kaart die in één oogopslag weergeeft waar eventuele kwetsbaarheden liggen.

Ervaringen
Ondertussen zijn de scans uitgevoerd in alle gemeentes in de streek met deze behoefte. Er werd rond gefietst en gelopen in Huizen, Hilversum, Gooise Meren, Blaricum, Laren, Wijdemeren en Weesp. Partners gingen samen op pad. Naast het schouwen van de horecagelegenheden wisselden zij ervaringen en inzichten. Bijkomend voordeel is dat ze elkaar in de toekomst zo beter weten te vinden.

Van Pilot naar Tool
Bovenstaande ervaringen leverden nog iets waardevols op; vragen en verbeterpunten voor de scan zelf. Zo bleek een landelijke indicator als ‘dure auto’s voor de deur’ in het Gooi minder van toepassing. De komende tijd gaan wij aan de slag om de lessen van dit jaar te gebruiken voor het door ontwikkelen van de tool ‘Horecascan’. Daarnaast lopen de gesprekken met de gemeentes om te kijken hoe er vervolg gegeven kan worden aan de scan zelf. Van zicht naar actie is het motto. Wil je meer weten neem dan contact op Met Miriam Knepper via m.knepper@riec-mn.nl