Algortimes en jouw kijkgedrag op Youtube?

Algortimes en jouw kijkgedrag op Youtube?

- Digitale Veiligheid - 
In januari hadden we aandacht voor online veiligheid, privacy en het voorkomen van online fraude. Deze maand focussen we op algoritmes en je privacy op Youtube. Verder vind je in deze nieuwsbrief het meeste recente cyberbeeld Midden-Nederland en de resultaten van een onderzoek naar de invloed van de coronapandemie op de online-wereld van kinderen en jongeren.


Algortimes en jouw kijkgedrag op Youtube
De algoritmes achter YouTube leren veel over jou door jouw kijkgedrag. Lees hier hoe je jouw privacy op YouTube kan vergroten en daarmee jezelf beter kan beschermen tegen deze algoritmes.

Cyberbeeld Midden-Nederland
Cybercrime neemt de laatste jaren een vlucht. Dat zien we ook weer terug in de cijfers over het laatste kwartaal 2020.  Het aantal aangiften en meldingen steeg met 25% tot 1306. De stijging zit voornamelijk in fraude met bankgegevens & internetbankieren en overige fraude (bankphishing en spoofing).  Een deel van de stijging is volgens de politie te verklaren vanuit de lockdown. Nog meer dan voorheen regelen we onze zaken online. Dat maakt de gelegenheid tot het plegen van online criminaliteit groter. Lees hier het cyberbeeld Midden-Nederland.

In hoeverre de pandemie invloed heeft op de online wereld van kinderen en jongeren
Vorige week presenteerde het Nederlandse Safer Internet Centre de resultaten van een onderzoek naar de invloed van de pandemie op de online wereld van kinderen en jongeren (12 t/m 25 jaar).

Sinds corona is het gebruik van social media onder jongeren sterk gestegen. Het onderzoek laat geen sterke effecten van corona zien op online misbruik en sexting. De toename in online contact en social media ervaren jongeren positief. Het onderzoek vond plaats in het licht van de Safer Internet Day die deze week plaatsvond. Deze dag staat in het teken van het stimuleren van veilig en verantwoord internetgebruik door jongeren.

Bekijk het onderzoek hier. Ben je benieuwd naar interventies die de weerbaarheid van jongeren online versterken? Neem contact op met Linde van der Meer, bureau RVS.