Praktijkoefening complexe demonstraties

Deze bijeenkomst draagt bij aan de opgave ‘iedere driehoek geprepareerd’ van het programma Maatschappelijke onrust. Hierbij is het streven naar een gedeeld basisniveau (de ‘basis op orde’) waarmee we op een effectieve manier met maatschappelijke onrust omgaan.

Aanleiding
Hoewel in de G4-gemeenten verreweg de meeste demonstraties plaatsvinden, zien we een trend ontstaan waarbij ook steeds meer andere gemeenten te maken hebben met soms behoorlijk complexe demonstraties. Denk aan: ‘sit-ins’ of wegblokkadeacties. Dit geldt ook voor de gemeenten in de regio Midden-Nederland. Niet iedere gemeente beschikt over de benodigde kennis en ervaring om een complexe demonstratie in goede banen te leiden.
Daarom organiseerde Bureau RVS, namens de bestuurlijke werkgroep Maatschappelijke onrust en in nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht, het CCB van politie en het OM, een kennissessie over complexe demonstraties op 1 februari 2024. Ongeveer 80 medewerkers van gemeenten, politie en OM waren hierbij aanwezig. Op basis van uiteenlopende, realistische casuïstiek is kennis gedeeld met de deelnemers over kaders, beleidsuitgangspunten en tolerantiegrenzen, taken en rollen.
 
Mede op basis van de uitkomsten van de evaluatie van deze bijeenkomst, is door de bestuurlijke werkgroep besloten om, nogmaals i.s.m. gemeente Utrecht, politie en OM, een vervolg te organiseren in de vorm van een praktijkoefening, waarbij deelnemers op basis van casuïstiek praktisch aan de slag kunnen gaan met het maken van een driehoeksadvies. Deelnemers kunnen hun opgedane kennis van 1 februari toepassen op een gesimuleerde praktijksituatie. Let op: ook als je niet aanwezig kon zijn op de sessie van 1 februari kan de praktijkoefening van 22 oktober relevant zijn voor jou! Er zal namelijk worden teruggeblikt op de opgedane kennis van 1 februari.
 
Doel van de kennissessie
Deze bijeenkomst draagt bij aan de opgave ‘iedere driehoek geprepareerd’ van het programma Maatschappelijke onrust. Hierbij is het streven naar een gedeeld basisniveau (de ‘basis op orde’) waarmee we op een effectieve manier met maatschappelijke onrust omgaan.

Beoogde resultaten:
⦁    Vergroten van de handelingsvaardigheden m.b.t. de aanpak van complexe demonstraties:
⦁    Door praktijkervaring op te doen met advisering aan de driehoek, zowel in de preparatie op een driehoek als tijdens een acute situatie en,
⦁    hierbij gebruik te maken van een gestructureerde wijze van adviseren op basis van: i) beleidsuitgangspunten en tolerantiegrenzen, ii) scenario's, iii) lijn van optreden, iv) bestuurlijk instrumentarium en v) een communicatiestrategie. 
⦁    Vergroten van kennis en begrip van elkaars bevoegdheden, verantwoordelijkheden, handelswijzen en belangen bij (dreigende) openbare-ordeverstoringen.
⦁    Verstevigen van het netwerk en de samenwerking in de regio Midden-Nederland rond het thema maatschappelijke onrust in het algemeen en de aanpak van complexe demonstraties in het bijzonder.
 
Praktische informatie en aanmelden
⦁    De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 22 oktober, van 12.30 tot 16.45 uur bij Hogeschool Utrecht (Padualaan 101, 3584 CH, Utrecht). De inloop is vanaf 12.30 uur, het programma begint om 13.00 uur.
⦁    Doelgroep voor de bijeenkomst zijn medewerkers van gemeenten, politie en OM in Midden-Nederland die zich in algemene zin bezighouden met openbare-ordevraagstukken en het thema maatschappelijke onrust. 
⦁    Wil je nog meer informatie over de bijeenkomst of wil je graag een onderwerp inbrengen dat hierboven niet aan bod is gekomen? Neem dan contact op met Paul van Beijnum (mail: paul.van.beijnum@rvs-mn.nl, tel 06 - 27 74 28 60) of het secretariaat van Bureau RVS (mail: secretariaat@rvs-mn.nl, tel 06 14 87 36 90).
 
We zien je graag op 22 oktober!
 
Hartelijke groet,

Paul van Beijnum, Juliette Hamers en Mitsi van Zundert

Aanmelden

Persoonlijke informatie