Gemeenten moeten colorverbod verboden organisaties schrappen uit APV

Gemeenten moeten colorverbod verboden organisaties schrappen uit APV

- Georganiseerde ondermijnende criminaliteit - 

De Hoge Raad heeft op 24 december 2021 het zogenaamde ‘colorverbod’ in de Algemene plaatselijke verordening (APV) onverbindend verklaard. Het gaat om het verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties, zoals het logo van verboden motorclubs, ook wel Outlaw Motorcycle Gangs genoemd (OMG’s). Gemeenten moeten dit verbod uit de APV schrappen, adviseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).


Onherroepelijk verbod OMG’s noodzakelijk

De aanpak van OMG’s is belangrijk in de strijd tegen ondermijning. Omdat de meeste motorclubs nog niet onherroepelijk verboden zijn, leek handhaving via de APV uitkomst te bieden. Dit is ook in lijn met het advies van de VNG, die de OMG-artikelen voor de APV opstelde De TaskForce GOC heeft eveneens gestimuleerd om het artikel in de APV op te nemen. De uitspraak van de Hoge Raad zet echter een streep door dit advies. Gemeenten die het colorverbod in de APV hebben opgenomen moeten deze bepaling schrappen. De model-APV van de VNG is reeds aangepast naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad. Organisaties die wel onherroepelijk verboden zijn, mogen niet worden voortgezet. Het dragen van zichtbare uitingen van deze clubs, zoals motorclubhesjes, is verboden via artikel 140 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht.

In Nederland betreft dit nu Satudarah en Bandidos. Motorclubs Hells Angels en No Surrender zijn wel verboden, maar nog niet onherroepelijk. De Hoge Raad moet zich nog over die zaken buigen. Tot daar een definitieve uitspraak over is, geldt dus geen verbod op het dragen van de clubkleding. Geweld en ordeverstoring onderdeel cultuur OMG’s

Criminele motorbendes of OMG’s, zijn hiërarchisch georganiseerde motorclubs die door hun leden gebruikt worden voor (de afscherming van) criminele en ondermijnende activiteiten. De leden accepteren geen van buitenaf opgelegde grenzen en handhaven eigen regels, zoals een zwijgplicht of ‘omerta’. Geweld en verstoring van de openbare orde vormen een belangrijk onderdeel van de clubcultuur. Daarnaast zijn clubleden en hun criminele activiteiten vaak verweven met horeca, de harde kern van voetbalsupporters of overheidsdiensten. Hierdoor hebben ze een ondermijnend effect op de samenleving.


Gemeenten Midden-Nederland direct geïnformeerd

Alle burgemeesters en beleidsambtenaren OOV van de regio Midden-Nederland zijn inmiddels  op de hoogte gesteld van deze uitspraak en de gevolgen ervan. Concreet betekent het dat gemeenten het desbetreffende APV-artikel moeten schrappen en handhavingsacties erop moeten staken. Ook als gemeenten nog in het proces zitten om de betreffende APV-artikelen toe te voegen of te wijzigen, moet dit proces worden stopgezet. Wil je meer informatie? Neem dan contact op door een mail te sturen naar info@riec-mn.nl.