Blijf in ontwikkeling: congressen en bijeenkomsten

Enkele interessante tips voor congressen en bijeenkomsten rondom het thema Veiligheid en zorg.

 • Congres: Dilemma’s in de Wet Zorg en Dwang (1-12-2022)
  Een goede uitvoering van de Wet zorg en dwang (Wzd) blijkt, 2,5 jaar na de invoering, nog een hele opgave. Loop jij ook tegen uitdagingen aan bij de implementatie? Meld je dan aan voor het Zorgvisie congres over de Wzd.

 • Stop het stapelen (twee gratis werksessies op 23 en 30 januari 2023)
  Een opeenstapeling van problemen kan iemands leven ontwrichten en leiden tot ernstige fysieke en psychische klachten. Met het preventieplan ‘Stop het stapelen’ wil de VNG gemeenten een handvat bieden om schrijnende situaties, escalatie en veiligheidsissues vóór te zijn. Het blijkt namelijk dat gemeenten veel kunnen doen om deze stapeling van problemen te voorkomen. Doel is dat de inspanningen leiden tot een fijner en stabieler leven voor inwoners, minder veiligheidsrisico’s en minder druk op organisaties in de zorg- en veiligheidssector en op gemeenteambtenaren.
  Leuk weetje: de opgedane kennis en ervaringen van onder andere de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en De Bilt vormen de basis voor het Preventieplan.

Hoe stop jij het stapelen?
De VNG houdt -in samenwerking met ervaringsdeskundigen- twee gratis werksessies over het preventieplan. Tijdens de sessie ga je voor je eigen gemeente aan de slag.
Doel: lokaal een (vervolg) stap te nemen om stapelingen van problemen bij inwoners in een kwetsbare positie te verminderen. Je komt collega-beleidsmedewerkers uit andere gemeenten tegen, wisselt ervaringen uit en kunt samen met ervaringsdeskundigen en anderen aan de slag.
De 1e sessie is op 23 januari van 10.00 – 13.00 uur in Dordrecht, de 2e sessie is op 30 januari in Heerlen.

Schrijf je hier in of download hier het Preventieplan ‘Stop met Stapelen’

 • Congres armoede en schulden (9 februari 2023)
  Benzine is duurder dan ooit, de energierekening is verviervoudigd en dan is er ook nog de torenhoge inflatie. Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen. En dat heeft een enorm effect op mensen, zegt lector Schulden & Incasso Nadja Jungmann, spreker op het congres Armoede en Schulden op 9 februari 2023
  Nadja gaat in haar lezing in op de actualiteiten rondom de schuldenproblematiek anno februari 2023. De masterclasses tijdens het congres gaan over de vraag wat mensen met (ingrijpende) sociale financiële problemen wél verder helpt binnen de bestaande wetgeving. Ontdek hoe jij als hulpverlener passende hulp biedt aan mensen in armoede en schulden.
  Bekijk het programma.