Veiligheid in ons koninkrijk: van strategie tot jaarverslag AIVD

Veiligheid in ons koninkrijk: van strategie tot jaarverslag AIVD

De veiligheid in ons Koninkrijk is niet vanzelfsprekend. Dit vraagt onze constante aandacht, om ervoor te zorgen dat we veilig zijn én veilig blijven. Lees hier meer over de op 4 april naar de Tweede Kamer gestuurde veiligheidsstrategie die hieraan moet bijdragen. Ook is recent het jaarverslag van de AIVD verschenen. Ondanks dat de AIVD rept over een ‘grimmig’ jaar, zijn er ook positieve geluiden. Je leest het in het jaarverslag (via link).

Veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk der Nederlanden

Op 4 april hebben minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius en minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra de Veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk der Nederlanden aan de Tweede Kamer gestuurd.
Deze veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk legt de basis onder een toekomst waarin we weerbaar en voorbereid zijn op de dreigingen van vandaag en morgen. Voor het eerst ligt er een strategie van alle landen in het Koninkrijk die de binnenlandse en buitenlandse veiligheid met elkaar verbindt. Uit recente veiligheidsanalyses blijkt dat de urgentie hoog is: de kans dat er de komende jaren gebeurtenissen optreden die de nationale veiligheid raken is relatief groot. Lees hier meer over de veiligheidsstrategie.


Jaarverslag AIVD 2022 nu beschikbaar

Het jaar 2022 was grimmig. Voor de wereld en voor Nederland. We zijn getuige geweest van het uitbreken van de grootste oorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, die ook onze nationale veiligheid raakt. We hebben ook gezien hoe in Nederland haat, antisemitisme en complottheorieën voortwoekerden. De AIVD denkt te hebben voorkomen dat concrete dreigingen binnen Nederland werkelijkheid werden. Dreigingen van jihadisten, rechts-terroristen en mensen die extreem vijandig zijn tegen de overheid. Die ontwikkelingen stemmen tot zorg.

Ook positieve geluiden over 2022
Toch was 2022 niet alleen een jaar van onrust en verdeeldheid. Het was ook een jaar van eensgezindheid en samenwerking in reactie daarop. Westerse landen reageerden eendrachtig op de Russische agressie. En binnen Nederland werken meer en meer onderdelen van de overheid en maatschappelijke partners samen om Nederland veilig te houden. Lees hier het jaarverslag van de AIVD.