Veilig Werken - Een checklist voor gemeenten

Veilig Werken - Een checklist voor gemeenten

Ambtenaren en politieke ambtsdragers moeten hun werk veilig kunnen uitvoeren. De versterkte aanpak van ondermijning brengt mogelijk nieuwe risico's voor hun veiligheid met zich mee. Veel gemeenten hebben onvoldoende zicht op de maatregelen die ze wel of nog niet hebben genomen om de veiligheid van hun medewerkers te waarborgen. Daarom hebben we samen met enkele gemeenten een checklist Veilig Werken ontwikkeld. Benieuwd naar de checklist?


De checklist* is een overzicht van de veiligheidsmaatregelen, protocollen en trainingen die gemeenten kunnen uitvoeren om de veiligheid van hun medewerkers te waarborgen. Gemeenten kunnen de checklist zelf of met hulp van het RIEC Midden-Nederland doorlopen. Daarna weten de gemeenten hoe ze ervoor staan op dit thema en welke verbeteracties ze kunnen ondernemen. Dit is al gedaan door de gemeente Amersfoort, Huizen en Veenendaal.

"De checklist biedt een concreet overzicht van alles wat je zou kunnen doen om medewerkers veilig te laten werken. Het biedt de mogelijkheid om als gemeente af te wegen in hoeverre maatregelen op gewenst niveau zijn of dat er aanvullende acties nodig zijn. Dat biedt kansen om gericht in gesprek te gaan met HRM en de gemeentesecretaris om aandacht te vragen voor een veilige werkomgeving. Het is daarnaast leuk en leerzaam om met je collega’s hierover in gesprek te gaan en je ziet ook meteen waar de eigen organisatie juist wel heel goed in is!"

- Een beleidsadviseur van een gemeente in Midden-Nederland


Continu verbeterplan

De checklist Veilig Werken kan na enige tijd opnieuw worden ingevuld, om te kijken welke voortgang is gemaakt. Ook bevat dit instrument de mogelijkheid om achter de items vervolgacties en actiehouders op te nemen, waardoor het kan dienen als verbeterplan.

Wil jij deze checklist (onder "praktische hulp", na inloggen) gebruiken binnen jouw gemeente of heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de Districtelijk Programmamanager van jouw District bij het RIEC Midden-Nederland, of raadpleeg de tips in de apothekerskast op de site van de Veiligheidscoalitie. 


*De checklist Veilig Werken is mede tot stand gekomen dankzij de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, die hiervoor de basis hebben gelegd.