TFOC organiseert actieweek in Midden-Nederland

TFOC organiseert actieweek in Midden-Nederland

Om criminele inmenging in de transportbranche van Midden-Nederland tegen te gaan, organiseerde het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) van de Landelijke Eenheid een actieweek. Naast de politie deden ook de gemeenten, de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Nederlandse Arbeidsinspectie, Belastingdienst, Douane, het RIEC, Platform Veilig Ondernemen en het Openbaar Ministerie met de actieweek mee.

Diverse aanhoudingen
De politie controleerde in totaal 280 vrachtwagens en 70 personenauto’s. De Douane scande 120 voertuigen en de Arbeidsinspectie voerde honderden controles uit waarbij strafbare signalen zijn vastgesteld en nader onderzoek zal plaatsvinden. Daarnaast werden ook 55 transportbedrijven integraal bezocht. Tijdens de actieweek zijn er meerdere signalen van drugslijnen en criminele transportbedrijven opgedaan. Daarnaast zijn er ruim 30 processen-verbaal opgemaakt voor verkeersgedragingen en bestuurlijke overtredingen, zijn er drie verdachten aangehouden voor onder andere de Wet ID en werd een steekwapen in beslag genomen. De Belastingdienst inde ongeveer 80.000 euro en legde beslag op twaalf voertuigen. De controles vonden onder andere plaats in Utrecht, Hilversum, Naarden, Almere, Lelystad, Bunschoten, Urk en Vianen.

Preventie belangrijk aandachtspunt
Het weerbaar maken van chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de branche tegen criminele inmenging, is in de TFOC-aanpak een belangrijk speerpunt.

Daarom voerden de deelnemers aan de actieweek honderden preventieve gespreken met ondernemers en chauffeurs en vinden er later ook nog trainingen en verdere voorlichting plaats.