Ruik je iets vreemds?

Ruik je iets vreemds?

Bewustwordingscampagne Vreemd?! ook beschikbaar voor jouw gemeente.
Nederland behoort tot één van de voornaamste productielanden van synthetische drugs in Europa. Het merendeel van deze productie wordt geëxporteerd, terwijl miljoenen liters chemisch drugsafval die tijdens het productieproces vrijkomen, in ons land achterblijven. Drugslabs zijn daarmee om meerdere redenen een groot probleem waar de politie zijn handen vol aanheeft. Burgers kunnen hierbij een belangrijke rol spelen als het gaat om herkenning van drugslab en de meldingsbereidheid. Vreemd?! is een publiekscampagne die zich hierop richt.


Je gaat het pas zien als je het doorhebt 
De campagne Vreemd?! richt zich in eerste instantie op het leren herkennen van een drugslab. De focus ligt daarbij op drie indicatoren die kunnen wijzen op criminele activiteiten, te weten verdachte voertuigen en bewegingen op een perceel, dichtgeplakte ramen van panden en de kenmerkende geur van een drugslab. Maar ook bewustwording maakt deel uit van de campagne; is het normaal wat ik ruik of zie en wat is de context? Niet ieder wit busje is immers verdacht. Om bijvoorbeeld de geur van een xtc-lab te leren herkennen, zijn tonnen, stickers en geurkorrels ontwikkeld die ingezet kunnen worden voor bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten of (laagdrempelig) op een markt. Zo kan je een cocaïne wasserij herkennen aan de geur van aceton, ruikt xtc naar anijs en wordt wasmiddel gebruikt om beide geuren juist weer te maskeren.

Gratis gebruik ontwikkelde campagne
De campagne is gemaakt door Houten Veilig /de gemeente Houten en mag kosteloos door andere gemeenten worden gebruikt. Gemeenten betalen wel voor de materialen die zij willen afnemen, al naar gelang hun eigen behoefte. In deze bijlage tref je een aantal voorbeelden van deze campagnematerialen aan.

Campagne Vreemd? door gemeente Houten

Meer info en contact
Nicole van Berkel van de gemeente Houten geeft in haar LinkedIn post meer informatie over de campagne en de beschikbare materialen. Of bekijk in het Youtube filmpje hoe de inwoners van de gemeente Houten reageren op de campagne. Voor meer informatie over de beschikbare materialen kan je contact opnemen met Campagneleider Houten Veilig, Nicole van Berkel via nicole.van.berkel@houten.nl of 06-292 11 251.