Podcast drieluik: ‘Misdaad & mededogen in de drugshandel’

Podcast drieluik: ‘Misdaad & mededogen in de drugshandel’

-Straatwaarde(n)-

De verdachte, zijn vrouw en de officier aan het woord
Mo wordt in het najaar van 2020 aangehouden. Er ligt zeven ton cash in zijn wagen. Op hetzelfde moment verschaft de politie zich toegang tot zijn woning, waar zijn vrouw Nora wordt aangehouden. In dat huis ligt nog eens twee ton in bankbiljetten, plus een flinke hoeveelheid middelen om cocaïne te versnijden.

Nora komt er zonder veel kleerscheuren vanaf; Mo krijgt een forse gevangenisstraf opgelegd. In de cel ontvangt Mo een brief van Bart Nitrauw, Officier van Justitie, die hem hoop geeft op een ander leven na zijn straf.

 

Te makkelijk voor jongeren om in de cocaïnehandel te stappen

Officier van justitie Bart Nitrauw; “Ik vind het goed dat we in Midden-Nederland de focus hebben op het voorkomen van jonge aanwas. Er zal altijd aanwas blijven. De criminaliteit blijft bestaan. Maar ik vind dat het de afgelopen jaren te makkelijk was voor jongeren om erin te stappen. Daar wil ik wat aan doen.

Ik zeg altijd tegen de jongens; je bent nu opgepakt. Denk de komende dagen na wat je wil met je leven. Een carrière in de cocaïnehandel leidt tot ellende. Je zit lang in de bak of je wordt doodgeschoten. Zie dit moment als een moment om te stoppen. Als je verantwoordelijkheid neemt voor je gedrag wil ik alles doen om je te helpen uit die wereld te stappen.”

Omdat Mo goed meewerkt aan het onderzoek ontvangt hij een brief van Bart Nitrauw.

Uit de brief: “Ik heb je op zitting horen zeggen dat je erover denkt later iets te doen met jongeren. Zodat zij niet dezelfde foute keuzes maken die jij hebt gemaakt. Sta je ervoor open om te verkennen hoe jij die voorbeeldrol kunt vervullen?”


Misdaad en mededogen

Luister hier naar de driedelige podcastserie 'Misdaad & mededogen in de drugshandel' naar het verhaal van Mo (Afl. 1), Nora (Afl. 2) en de officier van justitie Bart (Afl. 3). Hoe is Mo zo diep in de drugscriminaliteit beland? Hoe heeft Nora de inval in haar huis ervaren? Waarom heeft ze nooit vermoed dat haar man op het verkeerde pad was beland? En hoe komt het dat Officier van Justitie Bart Nitrauw zich ervoor inspant dat Mo zijn leven na zijn straf weer op de rit krijgt?

Deze podcastserie is gemaakt door Sheila Adjiembaks, criminoloog bij ESSA Research, in samenwerking met het regioprogramma Straatwaarde(n) van RIEC Midden-Nederland. Montage: Peter de Ruiter.

Heb je vragen? Mail naar straatwaarden@riec-mn.nl of kijk op www.essaresearch.nl of www.straatwaarden.nl

Wil je meer podcasts luisteren over ondermijning? Dat kan hier