Podcastdrieluik en nieuwe ‘Wist-je-dat’

Podcastdrieluik en nieuwe ‘Wist-je-dat’

Verdient iemand die veroordeeld wordt voor drugshandel een tweede kans en daarmee hoop op een beter leven? In het podcastdrieluik ‘Misdaad en mededogen in de drugshandel’ hoor je het verhaal van de veroordeelde Mo, zijn vrouw Nora en officier van justitie Bart Nitrauw. Hoe kwam het zo ver met Mo en waarom besloot Bart Nitrauw hem te helpen? En waarom zijn juist Snapchat en Telegram populaire social media om in te zetten voor drugshandel? Je leest het in de ‘Wist-je-dat’ van februari.


Podcastdrieluik over jonge aanwas in de drugshandel: De verdachte, zijn vrouw en de officier aan het woord

Mo wordt in het najaar van 2020 aangehouden. Er ligt zeven ton cash in zijn wagen. Op hetzelfde moment verschaft de politie zich toegang tot zijn woning, waar ze zijn vrouw Nora aanhouden. In dat huis ligt nog eens twee ton in bankbiljetten, plus een flinke hoeveelheid middelen om cocaïne te versnijden. Nora komt er zonder veel kleerscheuren vanaf; Mo krijgt een forse gevangenisstraf opgelegd. In de cel ontvangt Mo een brief van Bart Nitrauw, officier van justitie, die hem hoop geeft op een ander leven na zijn straf.

Bart Nitrauw (Ovj): “Ik vind het goed dat we in Midden-Nederland de focus hebben op het voorkomen van jonge aanwas. Er zal altijd aanwas blijven. De criminaliteit blijft bestaan. Maar ik vind dat het de afgelopen jaren te makkelijk was voor jongeren om erin te stappen. Daar wil ik wat aan doen. Ik zeg altijd tegen de jongens; je bent nu opgepakt. Denk de komende dagen na wat je wil met je leven. Een carrière in de cocaïnehandel leidt tot ellende. Je zit lang in de bak of je wordt doodgeschoten. Zie dit moment als een moment om te stoppen. Als je verantwoordelijkheid neemt voor je gedrag wil ik alles doen om je te helpen uit die wereld te stappen.”

Omdat Mo goed meewerkt aan het onderzoek ontvangt hij een brief van Bart Nitrauw. Uit de brief: “Ik heb je op zitting horen zeggen dat je erover denkt later iets te doen met jongeren. Zodat zij niet dezelfde foute keuzes maken die jij hebt gemaakt. Sta je ervoor open om te verkennen hoe jij die voorbeeldrol kunt vervullen?”

Misdaad en mededogen in de drugshandel
Luister hier naar de driedelige podcastserie 'Misdaad & mededogen in de drugshandel' naar het verhaal van Mo (Afl. 1), Nora (Afl. 2) en de officier van justitie Bart (Afl. 3). Hoe is Mo zo diep in de drugscriminaliteit beland? Hoe heeft Nora de inval in haar huis ervaren? Waarom heeft ze nooit vermoed dat haar man op het verkeerde pad was beland? En waarom spant officier van justitie Bart Nitrauw zich ervoor in dat Mo zijn leven na zijn straf weer op de rit krijgt?

Deze podcastserie is gemaakt door Sheila Adjiembaks, criminoloog bij ESSA Research, in samenwerking met het regioprogramma Straatwaarde(n) van RIEC Midden-Nederland. Montage: Peter de Ruiter.

Heb je vragen? Mail naar straatwaarden@riec-mn.nl of kijk op www.essaresearch.nl of www.straatwaarden.nl