Onderzoeken en rapporten | 15 feb. 2024

Geregistreerde criminaliteit daalt met 5%

In januari 2024 daalt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 5% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij vijftien gemeenten deze daling 10% of meer geweest. Daar staan zes gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% steeg in genoemde periode. Zakkenrollen blijft de koppositie bekleden als het gaat om de grootste stijging: +79%. De grootste daling is te zien bij openlijk geweld: -29%.

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 24 okt. 2023

Geregistreerde criminaliteit stijgt met 3% in de eerste negen maanden

In de eerste negen maanden van 2023 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 3% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is wederom bij 13 gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan vier gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijgingen in type criminaliteit in desbetreffende periode zien we bij zakkenrollen (+39%). De grootste daling betreft de geslaagde woninginbraken (-24%). 

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 15 jun. 2023

Geregistreerde criminaliteit stijgt met 4% in de eerste vijf maanden

In de eerste vijf maanden van 2023 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 4% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij 14 gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Naast deze cijfers bevat het dasboard veiligheidsbeelden online nu ook de meest recente cijfers van de corona gezondheidsmonitor jeugd. Hieruit blijkt dat van de jeugd in Midden-Nederland de jeugd in Flevoland het minst gelukkig is.

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 15 jun. 2023

'Bij de vraag of we ook watermeloenen wilden vervoeren, ging een alarmbelletje af’

In de week van 5 tot en met 9 juni vond de transportweek van de Landelijke Eenheid Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) plaats. Ook het Platform Veilig Ondernemen nam deel aan deze week. Zowel bij de verkeerscontroles als bij de preventieve bedrijfsbezoeken gingen adviseurs van het PVO in gesprek met werknemers zoals chauffeurs en planners. Vaak bevestigden deze gesprekken de twijfelachtige eer die Nederland te beurt valt als grootste drugsdistributieland te wereld.

Lees artikel