Een weerbaar én leefbaar buitengebied zegt nee tegen drugscriminaliteit!

Een weerbaar én leefbaar buitengebied zegt nee tegen drugscriminaliteit!

- Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit -
Hoe kunnen we een weerbaar en leefbaar buitengebied creëren? Lees in deze nieuwsbrief het verhaal van boer ‘Frank’ bij wie de politie een xtc-lab ontdekte in een van zijn verhuurde schuren. Had hij de signalen kunnen herkennen? Daarnaast ook een impressie van de week van het buitengebied, waarin gemeente en politie samen ‘de boer op zijn geweest’. De burgemeester van Zeewolde -die voor de gelegenheid bij een aantal bezoeken aan agrariërs is mee geweest-  vertelt zijn verhaal hierover. 


Interview met boer ‘Frank’

“Ja, dat mag je best weten… Hier heb ik wel slapeloze nachten van gehad. Dat die rechercheur dreigde m’n bedrijf op slot te doen. Hoe had ik dan m’n koeien te eten moeten geven? Had er dan nog wel voer geleverd kunnen worden? Maar het ergste van alles was de angst dat vier jaar keihard knokken om hier de boel op orde te krijgen, allemaal voor niets geweest zou zijn.”

Boer ‘Frank vertelt ogenschijnlijk kalm zijn verhaal. Hoe op een gewone donderdagochtend zijn erf opeens vol stond met politie nadat in een van zijn verhuurde schuren een xtc-lab was aangetroffen. Hoewel al snel blijkt dat ‘Frank’ niks met het xtc-lab van doen heeft, bezorgt het hem een flink aantal slapeloze nachten. En ook maanden later heeft de vondst nog steeds impact. Lees hier zijn hele verhaal.


Een weerbaar én leefbaar buitengebied zegt nee tegen drugscriminaliteit

‘Hé; er rijdt een politieauto op je erf! Is alles oké bij jou?’ Goed of in dit geval actueel nieuws gaat snel; zeker in een gebied waar ‘naoberschap’ -elkaar zoveel mogelijk steunen en helpen- belangrijk is. Dit uit zich in het Flevolandse buitengebied bijvoorbeeld door de vele whatsappgroepen waarmee de bewoners elkaar informeren. Bijvoorbeeld als er een auto door de straat rijdt, die ogenschijnlijk ergens naar op zoek is maar nergens een erf oprijdt. Het is een van de vele voorbeelden waarmee overheid én inwoners criminaliteit in het uitgestrekte buitengebied zoveel mogelijk willen uitbannen.

Speciale focus op het buitengebied in juni  
Het buitengebied -en dan met name de aantrekkelijkheid ervan voor criminelen- is in meerdere districten van de regio Midden-Nederland een belangrijk aandachtsgebied. Zo vond in de eerste week van juni in Flevoland de week van het buitengebied plaats, waarbij gemeentelijke boa’s samen met de wijkagent letterlijk ‘de boer op gingen’. Doel van de bezoeken aan de inwoners van het buitengebied was om op een laagdrempelige manier met met name agrariërs het gesprek aan te gaan over (signalen van) ondermijning. De week van het buitengebied was een gezamenlijk initiatief van de Flevolandse gemeenten en de politie, ondersteund door het Districtelijk Team Ondermijning Flevoland.

‘Hoog bezoek’
Voor de gelegenheid is tijdens een van de dagen ook de burgemeester van Zeewolde mee op pad gegaan.

Burgemeester Gerrit Jan Gorter:

‘Als gemeente Zeewolde zijn we al veel langer bezig met de boeren en de veiligheid in ons buitengebied, mede naar aanleiding van diverse GPS-diefstallen. Mede hierdoor lijken boeren al voorbereid; veel erven zijn inmiddels beveiligd met camera’s. En dus ook de whatsappgroepen waarmee een boer, bij wijze van spreken nog voor we uit konden stappen, door zijn buren geïnformeerd werd dat hij bezoek had.’

Burgemeester Zeewolde op bezoek bij de boer

Voor de burgemeester waren zijn bezoeken om meerdere redenen bijzonder. Gerrit Jan Gorter: ‘Normaal kom ik niet zo snel bij de inwoners van het buitengebied op bezoek. Hooguit bij vervelende gebeurtenissen zoals een brand of tijdens een bedrijfsbezoek. Normaal gesproken doen we ieder jaar een rondje recreatiegebied. Maar ik heb deze middag ook ervaren hoe belangrijk het is om goed feeling te houden met dit enorm grote deel van de gemeente. Met name ook omdat we veel positieve reacties kregen.’ Wijkagent Martin Bolling beaamt dit: ‘Via verschillende groepsapps wist men al dat we mogelijk langs konden komen. We werden vaak dan ook zeer vriendelijk ontvangen. En de bezoeken waren heel goed voor de verbinding. Ik heb het idee dat we de boodschap -ga niet in zee met criminelen- goed over konden brengen. En we hebben korte lijntjes gecreëerd.’

Vergroten bewustwording, signalen leren herkennen
De Flevolandse gemeenten investeren samen met andere overheidspartners al geruime tijd in de aanpak van ondermijning. Vanwege de uitgestrektheid van het buitengebied is het deels nog een blinde vlek. Daarnaast kunnen agrariërs financieel kwetsbaar zijn en speelt de verwachte grote hoeveelheid vrijkomende agrarische bebouwing (VAB’s) een rol. Lege loodsen en schuren op hun beurt zijn aantrekkelijk voor criminelen om te huren om er vervolgens drugs in te produceren. Een belangrijk doel van de gesprekken is daarom om bewoners bewust te maken van de signalen en gevaren van ondermijning en het verhogen van de meldingsbereidheid. Iets wat met name ook bij leegstaande panden van belang is.

Gerrit Jan Gorter:
‘in het buitengebied van Zeewolde staan diverse boerderijen leeg. Daar ontkom je niet aan; deze boeren zijn bijvoorbeeld uitgekocht door projectontwikkelaars. Maar leegstaande panden kunnen zeer aantrekkelijk zijn voor criminelen. Daarom hebben we er daar ook een aantal van bezocht. Vaak kan je al snel zien dat er niks aan de hand is. Als je bijvoorbeeld gewoon naar binnen kan kijken. Maar het is wel belangrijk om dit soort panden zo nu en dan te bekijken. Want wat vandaag in orde is, kan morgen anders zijn.’

Meld Misdaad Anoniem
Aanvullend op de bijna 275 individuele bezoeken, hebben meerdere gemeenten een (online) campagne van Meld Misdaad Anoniem ingezet. Een campagne die nog steeds hard nodig is, blijkt uit de vele reacties van agrariërs die zeggen benaderd te zijn door ongure types of illegale praktijken hebben gezien maar daar geen melding van maakten. De campagne liep ook in diverse gemeenten in Oost-Utrecht, waaronder Wijk bij Duurstede. Burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede is stellig: ‘Drugscriminelen zijn hier niet welkom! Criminelen bouwen een lege ruimte om tot levensgevaarlijk drugslab om XTC en/of andere drugs te maken. Vaak worden deze ‘chemische fabriekjes’ slordig in elkaar gezet met grote kans op ontploffing. Het drugsafval laten zij achter of dumpen zij elders in de natuur. Wie met drugscriminelen in zee gaat, krijgt te maken met intimidatie en geweld.’

De campagne van meld Misdaad Anoniem richt zich op het vergroten van de meldingsbereidheid en krijgt in de komende maanden nog in diverse gemeenten in Midden-Nederland een vervolg.  

Nieuws van Straatwaarde(n)

Masterclass ‘Straatwaarde(n)’:
Hoe herken je signalen van jongeren die afglijden in de drugshandel (en wat kun je ertegen doen)?

masterclassleiders Straatwaarde(n)

Op 8 juni 2021 gingen verschillende uitvoerende professionals aan de slag met het herkennen van signalen tijdens de Masterclass van ‘Straatwaarde(n)’. Tijdens deze tweedelige Masterclass staat kennisdelen, het bieden van handelingsperspectieven en het vergroten van kennis en bewustwording centraal. Het eerste deel van de Masterclass gaat in op kennis en bewustwording van signalen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Ruim 20 deelnemers, van wijkagent tot docent - bespraken het herkennen van signalen vanuit hun eigen werkveld.

Het tweede deel van de Masterclass staat in de planning voor 24 juni aanstaande. Dan komen vooral concrete handelingsperspectieven en het uitwisselen van praktijk voorbeelden in een (integrale) aanpak aan bod. Ook kunnen deelnemers hun eigen casussen/probleemstukken inbrengen. Zo wordt er aandacht besteedt aan het leren van elkaars ervaringen.

Wil jij ook een keer meedoen? Stuur gerust een mailtje naar straatwaarden@riec-mn.nl.

7e Q College Straatwaarde(n)
Het zevende Q College vindt plaats op: dinsdag 6 juli 2021 van 10.00 uur tot 11.30 uur. Deze keer nemen de twee broers Nabil en Nahib je mee in hun (tegengestelde) levensverhalen: de ene broer vindt een goede opleiding en baan, de ander belandt in een jeugdgevangenis. Hoe kan het zijn dat de levensverhalen zó verschillen van elkaar? Aanmelden kan door een mail te sturen aan straatwaarden@riec-mn.nl.


Wist je dat?
Kinderen die naast een zwaar delinquente vader ook een moeder hebben die antecedenten op haar naam heeft staan, een hogere kans hebben op een strafblad dan kinderen van wie de moeder geen antecedenten op haar naam heeft staan? Dit en meer onderzoeksfeiten staan weer in de lade van Straatwaarde(n) onder "Wist je dat?"

Straatwaarde(n) in het nieuws!