“Toen werd ik gezocht voor moord…”

- Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit -
“Mijn business loopt lekker. Tot de politie me pakt…. Ze verdenken me van een brute liquidatie. Ik was het niet en moet nu kiezen. Onschuldig zitten of hem erbij lappen. En leven als wandelende schietschijf.”

De kracht van een verhaal...... Wat gebeurt er met je als je dit leest?


Verhalen zijn onweerstaanbaar

Een verhaal raakt en houdt je aandacht vast; dat weten we al lang. Denk bijvoorbeeld aan een Netflix serie die je móet blijven kijken. Of dat ene indrukwekkende gesprek met een vriend waar je tot op de dag van vandaag nog aan denkt.

Waarom werkt dat zo?
Wij mensen zijn sociale wezens; ons brein is gebouwd voor verhalen. En is daarom altijd op zoek naar betekenisvolle patronen en relaties. We maken zelfs knuffelhormoon aan als we luisteren naar een verhaal. Dat zorgt ervoor dat we meevoelen en in actie komen.

Deel ons verhaal en maak het verschil
Dus als we mensen écht mee willen krijgen, zoeken en vertellen we persoonlijke verhalen. Met een conflict en een climax omdat dat de lezer of luisteraar meezuigt. In ons verhaal. Om Midden-Nederland veiliger te maken.

Heb jij een steengoed verhaal dat je wilt delen? Wil je meer weten over storytelling of zoek je hulp bij het vertellen van een goed verhaal? Neem contact op met de communicatieadviseurs van Bureau RVS en RIEC Midden-Nederland via communicatie@riec-mn.nl.

Lees ook de verhalen op stopondermijningsamen.nl

drie gehurkte drugdealers in overleg

Het hele verhaal van Jaghja, de man die opeens gezocht wordt voor moord, is te lezen en te beluisteren via www.stopondermijningsamen.nl. Op deze website (van het RIEC Midden Nederland) vindt je meerdere verhalen. Verhalen van echte mensen, vanuit verschillende invalshoeken. Van horeca-eigenaar in de financiële problemen tot slachtoffer van een woningbrand door de hennepplantage van haar buurman. Van cocaïneverslaafde studente tot zware (ex-)crimineel die alles verloor in zijn leven.

Vergroten weerbaarheid
Met behulp van deze echte verhalen willen we bijdragen aan de vergroting van de maatschappelijke weerbaarheid en het bewustzijn over (de gevaren van) ondermijnende criminaliteit. Wil je in communicatie met inwoners of andere doelgroepen gebruik maken van storytelling? Dan kan je -naast je eventuele eigen verhaal- ook verwijzen naar www.stopondermijningsamen.nl.

Wil je meer info over de website? Stuur dan een mail naar het eerder genoemde e-mailadres.


Straatwaarde(n)

Wist je dat? 

  • Excessief (wapen)geweld binnen het criminele (drugs) milieu gekenmerkt wordt door onstabiele relaties?
  • Buurtparticipatie leidt tot een meer genuanceerde beleving van veiligheid in de buurt?

Dit en nog veel meer onderzoeken lees je terug in de editie van mei