Maak kennis met de eerste digitale wijkagent van Nederland

- Digitale Veiligheid -
In deze laatste trendinventarisatie van 2020 aandacht voor de opkomst van de digitale wijkagent. We hebben een dossier aangelegd met mooie en inspirerende informatiebronnen. Daarnaast aandacht voor nieuwe spelregels op het internet. Want een internet dat van iedereen en dus van niemand is, dat gaat niet goed.


Wat doet een digitale wijkagent?
Joaquin Diez Requejo is de eerste digitale wijkagent van Nederland. Maar wat doet een digitale wijkagent? Via Open Source Intelligence monitort hij openbare bronnen op internet. Hij ziet wat mensen bezighoudt op social media, in de lokale en regionale media, en op fora. Daarnaast houdt hij zich bezig met digitale opsporing van bijvoorbeeld online bedreigingen, oplichting en identiteitsfraude. En misschien wel het allerbelangrijkste: hij neemt zijn collega’s in het basisteam mee in de digitalisering van het politievak.

Joaquin heeft een dossier opgesteld over het werk van de digitale wijkagent. Het dossier bevat prachtige interviews, podcasts en filmpjes. Het dossier kan helpen om in jouw gemeente of basisteam het gesprek aan te gaan over de introductie van de digitale wijkagent. In Midden-Nederland zijn er op dit moment drie digitale wijkagenten: twee in Almere en één in Amersfoort. Ons doel is om dit in ieder basisteam realiseren!


Luister over de nieuwe spelregels op het internet
In de podcastserie van BNR “Slimme Koppen” gaat Diana Matroos met verschillende gasten op zoek naar innovatieve oplossingen voor belangrijke thema’s zoals klimaat, gezond leven en de online wereld. Deze aflevering gaat over het internet. Volgens de oprichter van WeTransfer, Damien Bradfield, “is het grootste probleem van het internet dat alles privé is”. En dat moet veranderen. Tijd voor nieuwe spelregels dus. Maar welke dan? Slimme Koppen Siri Beerends en Joep Meindertsma praten hierover in deze podcast.

Luister hem hier