Corona en digitale veiligheid

Elke week delen we relevante inzichten rond corona en digitale veiligheid. Deze week aandacht aan het online-event over digitaal veilig (thuis) werken en de koppeling met digitale criminaliteit van 18 juni. Verder in deze rubriek: docent integrale veiligheidskunde, Wybren van Rij, stelt zich aan het netwerk voor. Dit in verband met zijn promotieonderzoek naar grootschalige data-verzameling en analyse in het veiligheidsdomein. En tot slot: het cyberteam Midden-Nederland deelt een prachtige en tegelijkertijd schokkende reconstructie van het onderzoek 26Ramsey. Een complex opsporingsonderzoek naar grootschalige factuurfraude waarbij de hulp van Techplatform Tweakers wordt ingeroepen. Is dat misschien het begin van Opsporing Verzocht Cyber?

Luister of kijk terug: online event digitaal thuiswerken
Op 18 juni gingen Iris Meerts, Remco Spithoven, Marianne Junger, Mike Jansen en Jetse Fluitman het gesprek aan over digitale veiligheid en thuiswerken. Het gesprek werd begeleid door tech- en internetexpert Danny Mekić. Centraal stond de koppeling tussen veilig digitaal thuiswerken en digitale criminaliteit.

De gasten haken in op drie thema’s. Hoe verandert de rol van informatiebeveiliging door het toenemend aantal thuiswerkenden, op welke manier maken hackers misbruik van de coronacrisis en menselijk gedrag en wie is verantwoordelijk voor veilig digitaal thuiswerken?

Nadat de technische mankementen waren opgelost, keken meer dan 100 mensen live mee. Alle kijkers bedankt voor jullie geduld en flexibiliteit!

Heb je het gemist maar wil je toch nog kijken? Dat kan! Bekijk de video of luister het als podcast (kijk- en luistertijd: 1 uur en 6 minuten).

Dit online event was voor ons nieuw en een experiment. We zijn daarom heel erg benieuwd hoe onze kijkers dit hebben ervaren. Heb je input of zelf een tof idee? Neem contact op met Linde van der Meer of Martijn Simons en dan bekijken we samen of we het kunnen uitvoeren.

Even voorstellen: Wybren van Rij
Ik ben Wybren van Rij, docent Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht.

Vanaf september start ik een promotieonderzoek naar de toenemende invloed van digitalisering in het veiligheidsdomein. In hoeverre speelt (grootschalige) dataverzameling en analyse daarin een rol en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Bijvoorbeeld bij de aanpak van ondermijning, de aanpak van ernstige overlast of bij toezicht en handhaving? En wat betekent dat eigenlijk voor publieke waarden als rechtvaardigheid, inclusie en autonomie? En hoe kunnen we hier als veiligheidsprofessionals met elkaar op een verantwoorde manier mee omgaan?

De komende maanden en jaren ga ik hierover graag met jullie en bureau RVS (Programma Digitale Veiligheid) in gesprek. De voortgang en resultaten van mijn promotieonderzoek wil ik regelmatig via bureau RVS met jullie delen, bijvoorbeeld via artikelen en workshops.

Ben je benieuwd naar het onderzoek van Wybren van Rij of heb vragen/ideeën? Neem contact op met Martijn Simons, programmamanager Digitale Veiligheid.

Opsporing Verzocht Cyber?
Vorige week was het al even in het nieuws. De politie roept de hulp in van techplatform Tweakers in het onderzoek 26Ramsey. Een complex onderzoek naar grootschalige factuurfraude waarbij bedrijven voor minimaal €100.000 worden opgelicht en werkzoekende vrouwen worden misleid om voor de daders aan de slag te gaan. In dit filmpje legt het Cyberteam Midden-Nederland uit hoe de daders werken en waarom de politie de hulp van Tweakers goed kan gebruiken. Het gaat om een pilot van zes maanden waarin 100 geselecteerde tweakers gevraagd worden om in het onderzoek mee te denken. De komende tijd worden er behalve 26Ramsey, nog meer onderzoeken naar het platform gebracht.