Corona en digitale veiligheid

Tweewekelijks delen we relevante inzichten rond corona en digitale veiligheid. Deze week aandacht voor de datum van 18 juni. Dan organiseren we een online event over de toekomst van ‘veilig’ thuiswerken. Ook jij kunt meedoen of live meekijken via youtube. Verder in deze nieuwsbrief: hoe begeleid je jongeren met een lichtverstandelijke beperking in de ‘online’ wereld? Een belangrijke vraag omdat deze groep relatief vaak dader en/of slachtoffer wordt van digitale criminaliteit.

Doe mee met het online event over thuiswerken en digitale veiligheid op 18 juni
Wat een korte tijd geleden nog klonk als een nachtmerrie voelt inmiddels best vertrouwd. We mailen, overleggen en werken allemaal digitaal vanuit huis. Verwacht wordt dat we ook na de coronacrisis meer thuiswerken dan voorheen. Maar hoe zit het dan met de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers voor digitale veiligheid? Hoe houden we samen digitale indringers en criminelen buiten de deur? En wat kunnen veiligheidsprofessionals en CISO’s hier eigenlijk in betekenen? Anthonie Drenth van de gemeente Amersfoort kwam met het idee om hier samen met bureau RVS een online event over te organiseren.

Dit event vindt plaats op 18 juni. Spreker en internetexpert Danny Mekić gaat in gesprek met verschillend gasten en samen bespreken ze de actualiteit. Wil jij het antwoord op al bovenstaande vragen? Kijk dan live met ons mee via deze link

Vanaf 12.15 kun je inloggen en we starten om 12.30 tot 13.30. Let op: Het kan zijn dat de YouTube link alleen werkt buiten je werkomgeving. En nodig ook gerust je collega’s uit.

Onze gastenThema’s

  • Hoe verandert de rol van informatiebeveiliging door het toenemend aantal thuiswerkenden?
  • Bureaustoel of VPN? Wie is verantwoordelijk voor veilig digitaal thuiswerken?
  • Op welke manier maken internetcriminelen misbruik van de coronacrisis en menselijk gedrag?

Hoe begeleid je jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) in de ‘online wereld’?
Er is nog maar weinig aandacht voor het digitaal veilig en zelfstandig laten functioneren van jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB). Vaak is de betrokkenheid bij deze jongeren online pas hoog als het mis gaat. Bijvoorbeeld wanneer ze betrokken raken bij criminele activiteiten. Dit blijkt uit een recent webinar van Rogier de Groot, promotieonderzoeker bij het lectoraat van de Hogeschool Leiden. Op basis van dit webinar hebben Roos Verbruggen en Nicky van Oosterhout (stagiaires bij Bureau RVS) een samenvattend artikel geschreven. Het artikel biedt inzichten om jongeren met een LVB in de ‘online wereld’ te begeleiden. Lees hier het hele artikel.