Criminelen maken (ook digitaal) volop misbruik van coronacrisis

Het is een bekend fenomeen dat criminelen inhaken op actuele gebeurtenissen. Dat gebeurt ook nu in de coronacrisis, zoals phisingsmails uit naam van het RIVM of babbeltrucs als boodschappenhulp. Tegen al deze vormen van criminaliteit kan niet vaak genoeg gewaarschuwd worden. Om mensen te wijzen op de gevaren van babbeltrucs adviseren we de politiebrochure ‘senioren en veiligheid’ opnieuw onder de aandacht te brengen. Ook het waarschuwingsfilmpje ‘veilig aan de deur’ kan verspreid worden. Specifiek voor phishingmail adviseren we het waarschuwingsfilmpje van alert online te verspreiden en/of de tips van het digital trustcentre. Voor meer toelichting over deze vormen van criminele acitiviteiten, lees verder.

Phisingmail uit naam van het RIVM

Er zijn e-mails in omloop die afkomstig lijken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De e-mails beloven een update over corona, maar zijn in werkelijkheid bedoeld om de ontvangers te besmetten met malware of persoonlijke gegevens te ontfutselen. De ‘RIVM’-phishing staat niet op zichzelf. Action Fraud, het nationale Britse kennisinstituut op het gebied van fraude, stelt dat coronaphishing uit naam van overheidsinstanties cybercriminelen al ongeveer een miljoen euro zou hebben opgeleverd. (bron: digital trustcentre).

Babbeltruc zogenaamde boodschappenhulp

Criminelen gebruiken ook de ouderwetse babbeltruc om mensen geld en gegevens afhandig te maken. Kwetsbare inwoners krijgen zogenaamd boodschappenhulp aangeboden. Criminelen ontfutselen de bankpas en code en plunderen vervolgens de bankrekening.