EURIEC van start

Op 2 september 2019 is het EURIEC van start gegaan. Het EURIEC, mede opgezet in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid, is bedoeld om samenwerking en kennisdeling in de grensgebieden te bevorderen. RIEC Limburg heeft het voortouw genomen in de oprichting. Het centrum stimuleert de internationale samenwerking en gaat de knelpunten in wet- en regelgeving aankaarten in Nederland, België en Duitsland.

Het EURIEC werkt voor het gehele grensgebied van Nederland, dus van Groningen tot en met Zeeland. Drie accountmanagers, drie juristen, een coördinator en een projectondersteuner ondersteunen België, Nederland en Duitsland in de aanpak van internationale casussen. Na twee jaar levert het EURIEC een eindrapport op, met daarin bestuurlijke instrumenten, een begrippenlijst, knelpunten en adviezen. Voor meer informatie over het EURIEC, lees verder. Heb je vragen over het EURIEC? Neem dan contact op met de contactpersoon EURIEC voor Midden Nederland Miriam Knepper.

Luud Geerlings, coördinator EURIEC, licht toe: ‘Een groot deel van Nederland grenst aan België en Duitsland. In Nederland merkten we al jaren dat er een waterbedeffect ontstond richting gemeenten die minder actief waren in de bestuurlijke aanpak van ondermijning; dit effect zien we nu ook heel duidelijk bij onze ooster- en zuiderburen. Voor criminelen zijn de grenzen boterzacht, maar voor onze overheden vormen ze vaak een enorme barrière. En we houden deze barrière in stand door slecht met elkaar te communiceren. Het EURIEC probeert hierin verandering te brengen.” Het LIEC interviewde Geerlings al eerder over internationale samenwerking in ons e-zine Code Geel.

Lees hier het volledige artikel.