Nieuwe app ondermijning nu beschikbaar

In hartje winter zie je in een woonwijk een kaal dak terwijl alle andere daken besneeuwd zijn. Een jong volwassenen rijdt rondjes door de wijk in een dure sportwagen en spreekt stelselmatig 13- en 14-jarigen aan. Weet jij waar je op moet letten als het gaat om ondermijning? Herken je de signalen? Om de kennis over ondermijning bij professionals te vergroten, is in 2018 door het RIEC-MN een eerste versie van de app Ondermijning ontwikkeld. In de afgelopen tijd heeft het RIEC-LIEC bestel, in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en het Aanjaagteam Ondermijning (ATO)- versie 2.0 ontwikkeld. Aan deze versie zijn diverse modules toegevoegd, waaronder een uitgebreide signalenmodule en een module met de meest actuele nieuwsberichten. Met toevoeging van deze modules, in combinatie met de geüpdatete quiz en kennisbank, willen we professionals die zich bezighouden met het signaleren, analyseren en aanpakken van ondermijning ondersteunen in hun belangrijke taak. Lees verder voor meer informatie over de nieuwe app!

App combineert kennis en actualiteit in één
Door kennis en actualiteit op één plek samen te laten komen, geeft de app een steeds beter en completer beeld over ondermijning en de maatschappelijke effecten ervan. Ook draagt de app bij aan het vergroten van de bewustwording over en kennis van ondermijning. De app bestaat uit verschillende modules:

  • Nieuws: dagelijkse nieuwsberichten over ondermijning, zowel op regionaal niveau (instelbaar) als landelijk
  • Signalen: uitgebreide informatie over welke signalen kunnen duiden op ondermijning
  • Quiz: een uitgebreid spel met vragen inclusief een korte toelichting op het antwoord en wekelijks een nieuwe vraag
  • Kennisbank: kennisbank met weblinks naar onder andere documenten, nieuwsbrieven, relevante websites, podcasts en eerdere berichtgeving vanuit de media

Alle modules zijn overzichtelijk ingedeeld naar verschillende ondermijningsthema’s zoals drugscriminaliteit, witwassen, zorgfraude, mensenhandel etc. In het onderdeel ‘Melden’ staat een overzicht van organisaties waar (vermoedens van)  ondermijnende activiteiten direct gemeld kunnen worden. Zie hier het promofilmpje van de app.

Download nu de nieuwe app
De app is vanaf nu beschikbaar in de Google Playstore (Android) en de Appstore (Apple).