Achtergrondinfo | 14 mrt. 2024

Samenwerking sleutel tot aanpak ondermijning en vastgoed

Op 4 maart vond een goed bezochte netwerkbijeenkomst vastgoed plaats. In de afgelopen drie jaar is veel kennis opgedaan over hoe ondermijning op de meest effectieve manier bestreden kan worden in relatie tot vastgoed. Burgemeester Niek Meijer van Huizen benoemde samenwerking als ‘de sleutel’ in de aanpak. De gemeente Gooise Meren is deze samenwerking bijvoorbeeld aangegaan met woningcorporaties, om zo woon- en adresfraude tegen te gaan. Hoe ze dat willen doen en welke inzichten tijdens de vastgoedbijeenkomst werden gedeeld, lees je in dit artikel. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 14 mrt. 2024

Nieuwe Omgevingswet heeft gevolgen voor aanwijzing toezichthouders

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Dit heeft ook gevolgen voor de aanwijzing van de in een gemeente werkzame toezichthouders. Bestemmingsplannen zijn van rechtswege overgegaan in het omgevingsplan zodat bijvoorbeeld een controle op een activiteit in een pand niet langer op grond van de Wet algemene bepalingen is, maar op grond van de Omgevingswet. En zo is er meer wet- en regelgeving gewijzigd. Het is dus zaak de aanwijzing voor toezichthouders in de gemeente aan te passen en goed te regelen. Dit om te voorkomen dat toezichthouders controles uitvoeren zonder dat zij hiertoe (nog langer) aangewezen zijn.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 22 feb. 2024

Jurisprudentie: politie kan en mag nog steeds aansluiten bij integrale controles

In 2022 deed de politierechter een uitspraak in een strafproces waardoor heel even paniek ontstond in politie- en gemeenteland. In die uitspraak in 2022 ging een verdachte van drugshandel (strafrechtelijk) vrijuit omdat, volgens oordeel van de rechter, het bewijs van de aanwezigheid van heel veel drugs en een drugslab onrechtmatig was verkregen. De onrechtmatigheid bestond eruit dat de politie tijdens een integrale controle zonder geldige reden direct met de gemeente meegelopen was, een loods in. Alles wat daarna in de bijhorende woning was aangetroffen was daardoor ook onrechtmatig verkregen. De landelijke ontstane onrust, die heel even neigde naar het oordeel dat politie dus nooit meer aan kan sluiten bij integrale controles, was niet terecht. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 15 feb. 2024

Controle villa in Amersfoort: adres voor 400 bedrijven

Een vrijstaande villa in een woonwijk in Amersfoort was dinsdag het decor van een multidisciplinaire controle, ingezet op advies van het RIEC Midden-Nederland. Gemeente Amersfoort, politie, Belastingdienst én een curator betraden het pand waar, op papier, bijna 400 bedrijven staan ingeschreven. Het vermoeden bestaat dat een aantal van deze bedrijven zich niet houdt aan wet- en regelgeving, met vermoedens van fraude, witwassen van drugsgeld en het doorgeven van onjuiste gegevens aan het handelsregister tot gevolg.

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 15 feb. 2024

Bijeenkomst ‘aanpak ondermijning in vastgoed’ 4 maart: jij bent er toch ook bij?

Ben jij een (beleids)medewerker OOV met de aanpak ondermijning in portefeuille? Kom dan op 4 maart naar de bijeenkomst ‘Lessons learned: Aanpak thema vastgoed Gooi en Vechtstreek’ in het gemeentehuis van Gooise Meren. En neem vooral een collega mee van een afdeling die jij nodig hebt om ‘fout vastgoed’ in beeld te brengen. Tijdens de bijeenkomst krijg je onder andere inzicht in de rol van vastgoed binnen de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Ook kom je meer te weten over de kwetsbaarheid van de vastgoedsector voor criminele inmenging en de eerste stap die gemeenten kunnen zetten om een vuist te maken tegen vastgoedcriminaliteit. Meld je daarom nu aan. 

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 15 feb. 2024

Handelingsperspectief helpt tegen malafide vastgoedondernemers die slaatje willen slaan uit de Spreidingswet

De politie heeft de laatste tijd concrete casuïstiek en signalen dat malafide /dubieuze vastgoedondernemers gemeenten benaderen voor opvang van vluchtelingen en asielzoekers en huisvesting van statushouders. Gemeenten moeten deze huisvesting op korte termijn realiseren, wat extra druk oplevert. Hierdoor is er mogelijk minder aandacht voor een integriteitscheck of de risico’s van ondermijning. Gemeentelijke organisatieonderdelen en bestuurders die bezig zijn met de aankoop of huur van vastgoed/accommodaties, moeten zich bewust zijn van het risico dat malafide ondernemers zich mogelijk verrijken met publiek geld. Om deze risico’s te verkleinen is nu handelingsperspectief beschikbaar. 

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 1 feb. 2024

Uniek onderzoek naar liquidaties: wat brengt betrokkenen tot hun daad?

Onderzoek bevestigt het belang van een vroegsignalerende aanpak op jeugdcriminaliteit en het begrijpen wat schutters tot hun daden brengt.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 22 jan. 2024

Handelingskader VOG-P screening van gemeentemedewerkers gereed

Sinds 1 mei 2023 is de VOG-P screening verplicht voor alle buitengewoon opsporingsambtenaren en nieuwe gemeentelijke medewerkers binnen de domeinen openbare orde en veiligheid, Bibob, ondermijning, informatievoorziening en toezicht. Om gemeenten te ondersteunen bij het invulling geven aan de verplichte screening, heeft het RIEC Midden-Nederland, in samenwerking met/met input van de werkgroep Weerbare overheid en de leerkring VOG-P een handelingskader ontwikkeld. Het handelingskader moet gemeentemedewerkers helpen om de invoering van de verplichte screening eenvoudiger te maken.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 22 jan. 2024

Doorontwikkeling Kapot Sterk onderwerp tijdens intervisie en lerend netwerk-bijeenkomst

Op 7 december 2023 kwamen twaalf gemeenten samen in de Social Impact Factory in Utrecht voor een bijeenkomst over de nieuwste ontwikkelingen rondom het preventieve lesprogramma Kapot Sterk. Alle aanwezigen zijn of willen aan de slag met Kapot Sterk. Tijdens de bijeenkomst vertelde het projectteam van Kapot Sterk, samen met de pedagogen van Oké op School en de onderzoekers van Andersson Elffers Felix (AEF), EPIC en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, over de doorontwikkeling van het lesprogramma.

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 22 jan. 2024

Wil jouw gemeente in 2024 aan de slag met vitalere vakantieparken?

De komende maanden boekt 80% van de Nederlanders zijn of haar (zomer)vakantie. Of dat nou een verre reis is of dichtbij huis in een Nederlands recreatiepark: iedereen wil de vakantie zo aangenaam mogelijk doorbrengen. Maar wat nou als het door jou gekozen recreatiepark niet zo idyllisch blijkt als de foto’s doen vermoeden? Het merendeel van de parken is vitaal waar mensen uit binnen- en buitenland graag hun vakantie doorbrengen. Maar er zijn ook minder vitale parken die kwetsbaar zijn voor criminaliteit en ondermijning. Bestaan er dergelijke parken binnen jouw gemeente en wil je voorlichting over de aanpak ervan? 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 22 jan. 2024

Drie (thema’s) voor de prijs van één: 4 april netwerkbijeenkomst Veiligheidscoalitie

Op 4 april vindt de vanwege storm verplaatste netwerkbijeenkomst ‘Samen doe je meer’ (nov. ’23) plaats. Laat de storm ergens goed voor zijn geweest; door de bijeenkomst uit te stellen, is er nu voor de thema’s Digitale veiligheid & cybercrime en Maatschappelijke onrust ook gelegenheid aan te sluiten. Dit betekent dat op 4 april alle drie de geprioriteerde thema’s uit de regionale veiligheidsstrategie 2023-2026 aan bod komen. Houd jij je bezig met de thema’s Maatschappelijke onrust en/of Digitale veiligheid en wil je aanwezig zijn?

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 20 dec. 2023

E-learning BUIT voor professionals: bewustwording en signalering mensenhandel

Criminele en seksuele uitbuiting hebben een ontwrichtend effect. Op kinderen, jongeren en volwassenen die slachtoffer worden. En op de samenleving als geheel. Jongeren zijn vaak slachtoffer, maar ook pleger van deze vormen van mensenhandel. De aanpak van criminele en seksuele uitbuiting onder jongeren begint met bewustwording en signalering. Hiervoor ontwikkelden Noord-Holland Samen Veilig en Fier BUIT voor professionals. Een beknopte en praktische e-learning voor professionals die met jongeren werken: op school, op straat, in de zorg of waar dan ook.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 20 dec. 2023

Straatwaarden blikt terug op 2023: een zoektocht en koerswijzigingen

Het afgelopen jaar stond bij Straatwaarden in het teken van hard werken en soms juist stilstaan. Van doorpakken met volle overtuiging tot twijfelend reflecteren of we wel het goede doen in de aanpak van jonge aanwas. Deze zoektocht heeft geleid tot een koerswijziging waarin we jullie graag meenemen. Ook in dit nieuwsartikel twee interessante podcasts, o.a. over hoe jongeren betrokken raken bij georganiseerde criminaliteit.

Lees artikel

Achtergrondinfo | 20 dec. 2023

Nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) verschenen

Op 12 december heeft de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid) het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) gepubliceerd. Het meest in het oog springende nieuwsfeit, dat op veel aandacht in de media heeft kunnen rekenen, is de verhoging van het dreigingsniveau terrorisme van 3 (‘voorstelbaar’) naar 4 (‘reëel’). Kort voor het DTN verscheen -eveneens van de NCTV- al de risico- en crisisbarometer najaar 2023 naar de beleving van het algemeen publiek van risico’s en dreigingen voor de nationale veiligheid.

Lees artikel

Tips | 23 nov. 2023

Nieuwe podcast: Hoe raken jongeren betrokken bij de georganiseerde criminaliteit?

Explosieven plaatsen, coke uithalen en drugs dealen. Wat bezielt jonge jongens om dit soort feiten te plegen? Zijn ze geronseld, worden ze gedwongen of hebben ze zichzelf aangeboden en wat is hun motief? Het antwoord hoor je in onze podcast op Spotify!

Lees artikel

Onderzoeken en rapporten | 20 nov. 2023

VNG voegt ‘ondermijningsartikelen’ toe aan geactualiseerd model APV

De VNG heeft de jaarlijkse actualisatie van de model APV afgerond. In deze actualisatie is onder andere de sluitingsbevoegdheid van publieke panden en de vergunningplicht voor dergelijke panden opgenomen. Dit om verstoring van de openbare orde tegen te gaan en, middels de vergunningplicht, het (malafide) ondernemersklimaat te verbeteren. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 20 nov. 2023

TNO Scientist on the job en webinars gaan verder in 2024

Na twee jaar waarin het Scientist on the Job-project van TNO is gegroeid, was dit derde jaar een jaar van mijlpalen met o.a. 30 uitgevoerde ‘jobs’. Deze mijlpaal betekent ook dat TNO niet meer alle aanvragen kon behandelen. Een aantal aanvragen staat daarom al klaar voor 2024. Naast deze klussen hopen de ’scientists’ jullie volgend jaar weer breed te kunnen voorzien van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en creatieve praktijkgerichte innovaties. Oproep: Is er een thema waarover je graag meer zou willen weten dan terug kan komen in de webinars? 

Lees artikel

Beleid en sturing | 24 okt. 2023

Oproep: teken het privacyprotocol PGA voorkoming radicalisering en extremisme

Eind september ontvingen alle gemeenten, politie en OM in Midden-Nederland het privacyprotocol Persoonsgerichte aanpak voorkoming radicalisering en extremisme MNL. Het betreft hier een noodzakelijke aanvulling op het bestaande (landelijke) samenwerkingsconvenant en bijbehorende handleiding. Dit privacyprotocol is een laatste actie van de oorspronkelijke bestuurlijke en ambtelijke werkgroep Radicalisering en Extremisme. Met als doel een belangrijke stap in de zorgvuldigheid: meer duidelijkheid over rollen en taken én zorgvuldiger gegevensverwerking via de ICT-systemen van de Zorg- en Veiligheidshuizen.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 24 okt. 2023

Gemeente Veenendaal volgt als eerste nieuwe training pandcoördinator integrale controle

Een café-eigenaar begint langzamerhand zijn geduld te verliezen. Hem is zojuist voor de vierde keer door de vierde instantie naar zijn vergunning gevraagd. Bij een (integrale) controle is het van belang dat de controle gecoördineerd verloopt en niet iedere partner -zonder overleg- zijn eigen ding gaat doen. De geschetste situatie wil je daarbij voorkomen. Het aanstellen van een pandcoördinator die daarbij een cruciale rol speelt, is daarom van wezenlijk belang. Gemeente Veenendaal onderkende dit belang en vroeg aan Team Operationele Versterking (TOV) om een training te ontwikkelen specifiek gericht op de vaardigheden die van belang zijn bij deze rol. Deze training vond plaats op 19 september. 

Lees artikel